Hello Győr!

Görbicz és az új kihívások

Győr+
2020.02.23. 09:38

Új feladatok várnak Görbicz Anitára. Az Audi ETO korábban a világ legjobb kézilabdázójának is megválaszott csapatkapitánya a következő szezontól játékos-edzőként segíti a klub munkáját. Mindezek mellett Görbére a magyar válogatottnál szakmai tanácsadóként számít az új szövetségi kapitány páros. A zöld-fehérek legendája a Győr+ Televízió, Hello Győr! című műsorában Ficsór Dávid vendége volt.

Az utóbbi időben sérülés miatt nem játszhattál, közel van a visszatérés?

Javul a térdem, az erőnlétem nagyjából közepes szinten van, sokat kell még dolgoznom, hogy jó formában legyek. Jöhetnek a kézilabdás edzések, és meglátjuk, hogy hol is tartok a pályára lépéshez vezető úton egy tétmeccsen.

Volt néhány gyengébben sikerült mérkőzés az utóbbi időben, végtelennek tűnő veretlenségi sorozat szakadt meg a Siófok ellen. Van olyan, hogy jókor jön egy vereség?

Nagyon hosszú ideje szenvedtünk vereséget utoljára, tudtuk, hogy előbb-utóbb eljön az a meccs, amikor ez újra megtörténik. Szerintem jókor jött, hogy a Siófoktól kikaptunk, mert a bajnokságot nem befolyásolta mindez. Remélem, elkezdtünk egy újabb másfél éves győztes korszakot. A január–február talán a legnehezebb szakasza az idénynek, a válogatottak fáradtan jönnek vissza a világversenyekről, március elejére helyreáll a rend.

Új felkérések találtak meg, játékos és pályaedző leszel az ETO-nál, és a válogatottnál is számít rád Danyi Gábor és Elek Gábor. Rögtön igent mondtál ezekre a feladatokra?

Először úgy voltam vele, hogy nem akarok edzősködni, miért csinálnám? Aztán gondolkodtam a dolgon, és elvállaltam. A pályaedzőnek egyebek mellett hasonló szerepe is van, mint a csapatkapitánynak, abban pedig van rutinom. Szeretem motiválni a csapattársaimat, szeretek segíteni bárkinek, nem csak a fiataloknak. Ha kérik a véleményemet, elmondom. Rengeteg a tehetséges kézilabdázó, de ez még nem elég, sokat kell dolgozni, én is így tettem mindig. Nekik nehezebb dolguk van, a mai játékosnak jóval összetettebbnek kell lennie, tökéletes fizikummal. Különleges, hogy játékos és edző is leszek egyszerre, de ez majd csak a következő szezontól vár rám. Most játékos vagyok, és nagyon szeretnék már pályán lenni, nyártól jöhet az új kihívás.

A válogatottnál a Danyi–Elek kapitány kettős felkérésére tanácsadó leszel. A fontos olimpiai részvételt pedig Győrben harcolhatja ki a nemzeti csapat.

Fiatal a csapat, és a legutóbbi világbajnokság nem sikerült jól, de az olimpiára ki kell jutni, ezt Győrben hazai pályán elérhetjük. A lányok jól dolgoznak együtt a szakmai stábbal, ezt magam is tapasztaltam az összetartáson. Fura helyzet ez is, mert néhány válogatott kézilabdázóval még én is játszottam együtt, vagy ellenfélként találkoztunk, találkozunk, itt pedig tanácsokat adok. Nem hittem, hogy a visszavonulásom után szerepem lesz a nemzeti csapatnál, de örülök, hogy velük lehetek. A selejtezőre tökéletesen fel kell készülnünk, ha álmunkból felkeltenek, akkor is tudni kell, hogy mikor mit és hogyan csinál egy szerb játékos.

Kapcsolódó témák: #Helyi sport | #kézilabda |