Fűzy Ákosra és Tapodi Péterre emlékeznek

Pécskai István Fotó: gyorikosar.hu/Nagy Gábor
2023.09.06. 13:08

Tíz évvel ezelőtt feldolgozhatatlan tragédia érte az UNI Győr női kosárlabdacsapatát. Az egy esztendővel korábban bajnoki címet nyert együttes a Sopron elleni bajnoki rangadóra tartott, amikor a játékosokat, illetve a szakmai stáb és a vezetőség tagjait szállító busz Vitnyédnél frontálisan ütközött egy szabálytalanul haladó autóval. Fűzy Ákos vezetőedző és Tapodi Péter sportigazgató annyira súlyos sérüléseket szenvedett, hogy életét vesztette a balesetben.

Azóta minden év ősz elején emlékmeccset játszik a győri csapat. A tizedik évfordulón a brit London Lions együttese lesz a gárda ellenfele, a találkozóra szeptember 8-án, pénteken 17 órakor kerül sor a győri Egyetemi Sportcsarnokban.

Elgondolkoztam azon, hogy tíz évvel ezelőtt ugyanebben a körben mit mondtam volna. Ha párhuzamot vonok az akkori és a mostani csapat, valamint helyzet között, akkor is bajnoki ezüst után voltunk, az Euroliga főtáblájára készültünk egy megfiatalított csapattal. A célokról is hasonlókat fogalmaztam volna meg, bár nem lett volna ennyire cél a döntőbe jutás, most viszont egyértelműen ezt fogalmaztuk meg elvárásnak, hogy az Euroliga-tagságot megőrizzük. Hogy a nemzetközi kupában mit szeretnénk elérni? Elsősorban azt, hogy szakmailag stabilan tudjunk szerepelni. Az európai kosárlabdázás elitjével mérjük össze erőnket hétről hétre, az Euroliga a világ legerősebb bajnokságának egyike, itt könnyű meccs és ellenfél nincs. Tudjuk, hogy a Sopron Basket elkényeztette a közvéleményt, ott a továbbjutás már alap volt, a negyeddöntő vagy akár a Final Four is reális elvárás volt. Mi ilyen messzire nem merészkednék. Jó szakmai munkát és morált kell megteremteni, amely nem idén, hanem jövőre térülhet meg. Az is fontos, hogy bár ott vagyunk az elitben, nekünk nem szabad sztárcsapatként viselkednünk, hanem mint egy jó tanuló, jó sportolóknak. Sok munkát kell beletennünk egyénileg is, odafigyelni minden részletre. Az ellenfelek nagyobb rutinját, a sokszor szélesebb rotációját hittel, akarattal, elszántsággal lehet kompenzálni. Azt azért hozzáteszem, a mi keretünk sem gyenge, nyolc magyarunk van, a zöme magyar válogatott, a nemzeti csapat pedig jelenleg ott van Európában a topon, negyedik lett az Európa-bajnokságon. Az a munka, amit el kell idén végezni, nagyjából Ákos és Péter öröksége, hiszen annak idején ők is ennek szellemében dolgoztak, amit bizonyít az is, hogy akkor a világ egyik legnagyobb ígéretének tartott Natasa Kovacevic is azért választott bennünket, mert a megfelelő szakmai munka és a megfelelő bajnoki szereplés adott volt Győrben. Az már a sors tragikus fintora, hogy Natasa olyan súlyosan megsérült a balesetben, hogy egyik lábát térd alatt amputálni kellett. Az emlékmeccs lebonyolítása nem változott. Ahogyan az előző években, úgy idén is mindössze egy labda a belépő a találkozóra, amelyet a csapatok bemutatása után kell a pályára dobni. A labdákat később győri iskoláknak és óvodáknak ajánljuk fel, ezért is fontos, hogy minél több labdát hozzanak a kilátogatók. Az emlékmeccse előtt és a szünetben jutalmazzuk a korosztályok legjobb játékosait, ahogyan az év edzőjének és utánpótlás játékosának átadjuk a Tapodi Péter- és a Fűzy Ákos-díjat, valamint a Győri Kosárlabdáért-díjat is” – mondta Fűzy András, az UNI Győr elnöke.

Kapcsolódó témák: #kosárlabda | #UNI Győr |