Futballünnep – a Győr+Média Finnországban járt

Fotó: Győr+
Pécskai István
2022.08.11. 06:28

Noha a helyszínen ,,csak” alig több mint 31 ezren drukkolhattak a lelátókon, világszerte, a tévékészülékek és a kivetítők előtt több 10 millióan figyeltek Helsinki városára szerda este. Finnországban rendezték ugyanis az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) Szuperkupa-döntőjét, amelyen a Bajnokok Ligája-címvédő spanyol Real Madrid 2-0-s diadalt aratott az Európa-liga-győztes német Eintracht Frankfurt fölött. Pécskai István a helyszínről jelenti.

A Győr+ Média újságírójaként a helyszínen izgulhattam végig a mérkőzést. Hatalmas élmény volt! Nehéz szavakba önteni, mit jelent egy ekkora esemény egy futballfanatikusnak. Helsinki városa egyébként is különösen kedves a magyar sport számára, hiszen hazánk szempontjából a legsikeres olimpiát itt rendezték 1952-ben. Honfitárs sportolóink akkor 16 aranyérmet, összességében pedig 42 medáliát gyűjtöttek.

A Real–Frankfurt összecsapásnak egyébként szintén van magyar vonatkozása: 1960-ban a legendás Puskás Ferenc madridi játékosként máig rekordot jelentő 4 gólt szerzett az Eintracht elleni Bajnokcsapatok Európa-kupája-fináléban, amelyen 7:3-ra nyert a Real. Puskás hőstettéről egyébként a meccs apropóján kiadott hivatalos programfüzet is megemlékezett. 

Noha a két focigárda mostani mérkőzésén ennyire sok gól nem született, így is igazi fieszta kerekedett az eseményből. A Kansalaistori téren kialakított szurkolói zónában már kora délután több ezren éltettek a Frankfurtot, illetve a Real Madridot. Koncertek, lábtenisz- és Playstation-versenyek és más színes programok várták az érdeklődőket. Egy volt közös bennük: minden a fociról szólt. A meccs közeledtével aztán a tömeg az utcákon vonulva békésen, mégis fantasztikus hangulatot teremtve hömpölygött a stadion felé. Jó volt futballszurkolóként átélni mindezt. Egyúttal egy ilyen csúcsmeccsen megtapasztalni, miért is a világ legnépszerűbb sportága a labdarúgás.

A találkozón érvényesült a papírforma, a sokkal jobb erőkből álló, 14-szeres BL-győztes Real magabiztosan győzött. Gólt szerzett a francia Karim Benzema is, aki idén sokadjára bizonyította, jelenleg egyértelműen a világ legjobb játékosa, s megérdemelten veheti majd át jó eséllyel a földkerekség legkiválóbb labdarúgójának járó Aranylabdát.

Örök élmény marad számomra a meccs. Persze a legboldogabb akkor lennék, ha a közeljövőben egy magyar klubcsapat játszana hasonló téttel bíró találkozót… Bárcsak így lenne!

Galéria: Pécskai István