Fucsovics ismét kikapott, az utolsó meccs dönt Tatabányán

MTI MTI/Illyés Tibor
2023.02.04. 17:19

Fucsovics Márton kikapott Adrian Mannarinótól szombaton a Tatabányán zajló Magyarország-Franciaország tenisz Davis Kupa-selejtező harmadik egyes mérkőzésén, így 2-2-re áll az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharc.

A magyar válogatott vezére – aki 71. a világranglistán – eredetileg a pénteken Piros Zsomborral szemben alulmaradt Benjamin Bonzival (45.) csapott volna össze, de Sebastien Grosjean kapitány változtatott, és Adrian Mannarinónak (58.) szavazott bizalmat. A balkezes rivális eddig kétszer találkozott Fucsoviccsal, s 2018-ban Metzben és 2021-ben Stockholmban is a nyíregyházi játékos bizonyult jobbnak. Mannarino idei négy összecsapásából csak egyet tudott megnyerni.

Az MTK játékosa abban a tudatban lépett pályra a Multifunkcionális Sportcsarnokban – ahol ekkorra gyakorlatilag nem maradt szabad ülőhely -, hogy ha hozza a meccsét, akkor 3-1-gyel eldől a párharc. Ellene szólt ugyanakkor, hogy a hírek szerint hátsérüléssel küszködött, emiatt alig aludt és edzett az elmúlt napokban.

Mindebből nem sok látszott a mérkőzés elején, a 30 éves magyar elvette Mannarino második adogatógémjét, néhány maratoni labdamenettel később azonban visszaadta a bréket (3:3). Kiélezett küzdelemben jutottak el a rövidítésig, amely hallatlan izgalmakat hozott, a francia semmit “nem adott ingyen”: elérhetetlen labdákat ütött a pályára, s az első játszmalabdánál még hosszúra tette a labdát, de a másodiknál már ellőtte fonákkal a vonalat, Fucsovics pedig dühében összetörte a kispadnál az ütőjét.

A folytatásban az MTK teniszezője már kevésbé tűnt összeszedettnek, semmire elbukta a szerváját, a 34 éves ellenfél nemsokára sorozatban 19 (!) megnyert pontnál tartott. A dupla brék ledolgozása már túl nehéz feladatnak bizonyult a magyar éljátékos számára, aki 0:4-nél tehetetlenül széttárt karokkal mutatta lelkiállapotát. Mannarinónak minden bejött, egy ízben a lába között ütötte vissza a labdát, ennek ellenére Fucsovicsnak összejött a becsületgém. A vereséget azonban nem tudta elkerülni, és az 1 óra 42 perces meccs végén a vendégek ünnepelhettek.

Fucsovics a sajtótájékoztatón közölte, a körülményekhez és az állapotához képest jól játszott.

Brékelőnyöm volt, 5-4-re vezettem a tie-breakben, de Mannarino nagyon stabil volt. A labda és a pálya sem feküdt nekem igazán, nem jöttek ki a nagy ütéseim” – jelentette ki. Az MTI érdeklődésére a legjobb magyar elmondta, nem részletezi a fizikai problémáit, de keveset edzett, és hiányzott a megfelelő munkamennyiség.

„Az elvesztett első szett inkább mentálisan tört meg, mert közel voltam a megnyeréséhez. A problémáim ellenére mindenképpen játszani akartam, az nem is jött szóba, hogy más szerepeljen helyettem” – jelentette ki Fucsovics, aki a jövő héten Montpellier-ben versenyez majd.

A mindent eldöntő egyest az eredeti tervek szerint Piros Zsombor vívta volna Ugo Humbert-rel, ám mivel Piros lábsérüléssel küszködik, Nagy Zoltán kapitány Marozsán Fábiánt küldte pályára.    

A selejtező győztese a döntő 16 csapatos csoportkörében folytathatja szereplését szeptemberben.

Eredmény:
Magyarország-Franciaország 2-2 – állás az utolsó egyes előtt
Fucsovics Márton-Adrian Mannarino 6:7 (6-8), 2:6

korábban:
Marozsán Fábián, Valkusz Máté-Arthur Rinderknech, Nicolas Mahut 6:2, 7:6 (7-4)

később:
Marozsán Fábián-Ugo Humbert

pénteken játszották:
Piros Zsombor-Benjamin Bonzi 7:6 (7-4), 6:3
Fucsovics Márton-Ugo Humbert 3:6, 2:6

Kapcsolódó témák: #tenisz |