Frizbiben is ászok a győriek

Fotó: Focus Ultimate
Pécskai István
2022.08.22. 14:31

Történelmi tettet hajtottak végre a magyar frizbiválogatottak tagjai! Az összevont (mixed), tehát lányokat és fiúkat is szerepeltető U17-es gárda az Eb-n, az U20-as együttes pedig a világbajnokságon diadalmaskodott. Ami közös mindkét sikerben, hogy győri játékosok is részesei voltak! Az U20-as válogatottat öt győri fiatal erősítette. Közülük Halász Júlia, az Up&Fly Frizbi SE sportolója ráadásul meghatározó játékosként vezette győzelemre a nemzeti csapatot.

,,Hatalmas élményt jelentett a vb. Arra pedig nehezen találni szavakat, hogy aranyérmesek lettünk. Annyira gyorsan történt minden, kis időre még szükség van, hogy feldolgozzuk, mekkora sikert értünk el. Ahogy közeledett a torna vége, úgy kaptunk egyre nehezebb ellenfeleket. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült mindenkit magunk mögé utasítanunk” – mesélte Halász Júlia a Győr+ Médiának.

Felvetődik a kérdés: hogy lesz valakiből frizbijátékos?

,,Több sportágat is kipróbáltam, ilyen volt az atlétika és az ugrálókötelezés, de végül a frizbi mellett döntöttem, az tetszett a legjobban. A testnevelő tanárom hozta be az órára, s hamar kiderült, ez az a sport, ami a legjobban illik hozzám. Az tetszik benne, hogy lányok és fiúk vegyesen is játszhatják. Emellett látványos, mozgalmas, ráadásul akik űzik, mind szerények és összetartóak. A mi klubunkra és a válogatottra is jellemző a kiemelkedő csapatszellem” – fejtette ki Halász Júlia.

A 18 esztendős frizbis számára nem okoz gondot, hogy az iskolai teendőit összeegyeztesse a sporttal.

,,Idén érettségiztem. Mivel az edzések este vannak, nem kellett kihagynom egyet sem, s a tréningezés egyáltalán nem ment a tanulás rovására, jól sikerültek a vizsgák. Felvettek a Testnevelési Egyetemre, így az ősztől Budapesten folytatom a tanulmányaimat” – tette hozzá a frizbis.

Magyarországon egyébként több százan űzik a frizbit, amely akár olimpiai sportág is lehet a közeljövőben.

,,Természetesen motivál, hogy egyszer majd az ötkarikás játékokon képviseljem Magyarországot. Volt róla szó, hogy jövőre felveszik az olimpiai programba a frizbit, de sajnos erre most nem került sor. Bízom benne, hogy a pályafutásom alatt ez még megtörténik, s lesz lehetőségem szerepelni a játékokon” – mondta a sportoló.

Érdekesség, hogy a frizbiben nincs bíró, a csapatok egymás között megállapodnak, ha szabálytalanság történik a mérkőzésen.

,,A játék szelleme egészen egyedülálló, s bízom benne, hogy sikerül az eddigieknél jobban népszerűsíteni a sportágat hazánkban. Mi igyekszünk azzal hozzátenni a magunkét, hogy eredményesen szerepelünk” – jelentette ki Halász Júlia.

Kapcsolódó témák: #frizbi | #siker | #világbajnokság |