Paralimpia

Fotókon a paralimpia nyitóünnepsége

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Győr+
2021.08.24. 15:05

Látványos nyitóünnepséggel vette kezdetét a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói paralimpiai játékok az Olimpiai Stadionban augusztus 24-én.

A paralimpia a fogyatékkal élő emberek számára rendezett legismertebb nemzetközi sportverseny, amely az olimpiai játékok mintájára jött létre. (A siketlimpia és az értelmi fogyatékosok speciális olimpiája nem tartozik a paralimpiához.)

Képgaléria: MTI/Koszticsák Szilárd

A paralimpia kifejezést, amelyet hivatalosan először az 1988-as szöuli játékokon használtak, eredetileg az angol paraplegic (bénult) és az olimpia szavak összetételével alkották meg. Később az előtagot a görög para (hasonló) szóval helyettesítették, utalva az ép versenyzőkével egyenrangú, párhuzamos játékokra.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) 2001-ben állapodott meg abban, hogy 2012-től mindig két héttel a nyári olimpiai játékok után, annak versenyhelyszínein rendezik meg a paralimpiát.

A tokiói a XVI. paralimpia. A seregszemlén 160 ország 4400 sportolója verseng majd 22 sportágban – atlétikában, asztaliteniszben, bocsában,  cselgáncsban, csörgőlabdában, erőemelésben, evezésben, íjászatban, kajak-kenuban, kerékpárban, ötfős fociban (látássérültek labdarúgása), lovassportban, kerekeszékes kosárlabdában, kerekesszékes rögbiben, kerekesszékes teniszben, kerekesszékes vívásban, sportlövészetben, tekvondóban, tollaslabdában, triatlonban, úszásban és ülőröplabdában.

A különböző sérültségi kategóriák miatt 540 számban tartanak majd eredményhirdetést. A tollaslabda és a tekvondó újként került be a programba, melyből a hétfős labdarúgást és a vitorlázást vették ki. A versenyek a keddi megnyitó után szerdán kezdődnek és a jövő vasárnapi záróceremónia előtt szombaton érnek véget.

A magyar színeket 37 versenyző, illetve egy ugyancsak sportolói státusban lévő kerékpáros kísérő, azaz guide képviseli.

A tokiói magyar paralimpiai csapat:
asztalitenisz (6): Szvitacs Alexa, Arlóy Zsófia, Csonka András, Zborai Gyula, Major Endre, Pálos Péter
atlétika (4): Ekler Luca, Biacsi Ilona, Biacsi Bernadett, Szöllősi István
erőemelés (1): Sedric Roussel Watchou
íjászat (1): Gáspár Tamás
kajak-kenu (6): Pulai Erika, Varga Katalin, Kiss Péter Pál, Rozbora András, Kiss Erik, Juhász Tamás
kerekesszékes vívás (7): Krajnyák Zsuzsanna, Hajmási Éva, Veres Amarilla, Mező Boglárka, Dani Gyöngyi, Osváth Richárd, Tarjányi István
kerékpár (2+1): Wermeser Zsombor, Ocelka Róbert (guide: Nagy Gergely)
sportlövészet (2): Dávid Krisztina, Gurisatti Gyula
triatlon (1): Lévay Petra
úszás (7): Adámi Zsanett, Illés Fanni, Konkoly Zsófia, Pap Bianka, Száraz Evelin, Iván Bence, Payer Kata

Forrás: MTI

Kapcsolódó témák: #Magyar Paralimpiai Csapat | #paralimpia | #Tokió2020 |