Fókuszban a párizsi kvótaszerzés

Szigeti Sándor MTI/Koszticsák Szilárd
2023.01.22. 15:07

2022-ben minden versenyt megnyert, ahol elindult, majd az év végén a világ 8. legjobb férfi sportolójának választották. A győri kajak-kenu szakosztály olimpiai bajnok klasszisát, Kopasz Bálintot idei terveiről is kérdeztük.

Lionel Messi, Kylian Mbappé, Roger Federer és Rafael Nadal. Igazán illusztris társaságba került az év végén.

Valóban, hiszen a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség szavazásán a 2022-es év 8. legjobb férfi sportolójának választottak. Hatalmas megtiszteltetés, hogy ilyen világklasszisokkal együtt ismerték el a teljesítményemet. Rengeteg munka van benne.

Tavaly gyakorlatilag minden versenyt megnyert, ahol rajthoz állt.

A világkupán nem vettem részt, de tényleg nincs okom panaszra. Két újabb világbajnoki és két Európa-bajnoki címet szereztem. Úgy alakult az év, ahogy elterveztem.

Tervben volt az is, hogy sikerei csúcsán megpendíti az esetleges 2024-es visszavonulását?

Ezt azért két komoly feltételhez kötöttem. Egyrészt a sikeres párizsi olimpiai szerepléshez, másrészt, hogy K1 1000 méteren a világon elsőként három perc húsz másodpercen belüli időt evezzek. Nem lehetetlen, de jó erős hátszél, vagy inkább egy kisebb tájfun kell hozzá.

Visszavonult és levezető évet tart a győri klub másik ikonja, a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán. Milyen a viszonyuk?

Zoli igazi sportember, akit nagyra becsülök, példakép lehet a fiatalok számára. Ilyen sokáig az élsportban versenyezni egyedülálló, fantasztikus pályafutás áll mögötte. Csak a legjobbakat kívánhatom neki.

Mik a tervei az idei évre?

Azon leszek, hogy 2023-ban is elérjem a céljaimat. Nyáron Duisburgban rendezik a kajak-kenu vb-t, ott lehet kvótát szerezni az olimpiára. Most éppen Algyőn készülök, influenzás voltam, ezért az Év Sportolója Gálán nem tudtam részt venni, de mostanra újra a megszokott ritmusban folytatom a felkészülésemet.

Kapcsolódó témák: #interjú | #kajak-kenu |