Meg nem adott góllal indult a VB, de így is győzött Ecuador

MTI Dylan Martinez / Reuters
2022.11.20. 19:01

Az ecuadori válogatott 2-0-ra legyőzte a házigazda katari csapatot a XXII. labdarúgó-világbajnokság vasárnapi nyitómérkőzésén.

Már a harmadik percben gólt lőtt Ecuador Valencia révén, ezt azonban a videóbíró még les miatt elvette – akkor úgy tűnt, hogy szabálytalanul, és ekkor már sokakban felrémlett a dél-koreai VB emléke, de azóta több szakportál is elemezte a helyzetet, így árnyaltabb a kép. Valencia előtt ugyanis tartózkodott egy katari védő, így első látásra érthetetlennek tűnt a leshatározat. Az esetről a videóbíró a következő képet adta ki, ezen azonban úgy tűnik, hogy a les jogos.

Ugyanis a kapus mögött tartózkodó védőjátékos már nem számít ilyen esetben, hiszen a kapus és a támadó között nem tartózkodik senki – ezért leshelyzet. A gól ugyan nem ebből a momentumból született, de ezután került a labda a kapu elé, így érvénytelen a teljes akció.

A meccs kimenetelét nem befolyásolta a döntés, a 16. percben Valencia ismét a kapuba talált, ezúttal meg is adták a gólt, a 31. percben pedig újabb találattal növelte csapata előnyét. Katarnak kaput eltaláló lövése nem volt a meccsen, rengeteg szabálytalansága viszont igen, így először fordult elő a VB-k történetében, hogy a házigazda az első meccsén vereséggel kezd.

A katari labdarúgó-világbajnokság A csoportjának vasárnapi 1. fordulós eredménye:
Ecuador-Katar 2-0 (2-0)

 A csoport állása:
1. Ecuador        1  1  –  –  2-0  3 pont
2. Szenegál       –  –  –  –  0-0  0
   Hollandia      –  –  –  –  0-0  0
4. Katar          1  –  –  1  0-2  0

A csoport további programja:
1. forduló:
november 21., hétfő: Szenegál-Hollandia, Doha (al-Tumama Stadion) 17.00
2. forduló:
november 25., péntek: Katar-Szenegál, Doha (al-Tumama Stadion) 14.00
november 25., péntek: Hollandia-Ecuador, al-Rajjan (Halifa Stadion) 17.00
3. forduló:
november 29., kedd: Hollandia-Katar, al-Hor 16.00
november 29., kedd: Ecuador-Szenegál, al-Rajjan (Halifa Stadion) 16.00