Film készül Törőcsik András életéről

MTI Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
2023.03.02. 12:02

Dokumentumfilm készül Törőcsik Andrásról, az Újpest és a magyar válogatott tavaly nyáron elhunyt legendás futballistájáról.

Szekeres Diána forgatókönyvíró-társrendező és Székely Miklós, a dokumentumfilm ötletgazdája és egyben producer-társrendezője az Arte Film közleményében kiemelték:

,,Minél több időt töltünk Törőcsik András életének tanulmányozásával, annál inkább érezzük küldetésünknek, hogy megszülessen ez a dokumentumfilm, ami elsősorban a világklasszis labdarúgó tehetségét és a benne megmutatkozó magyar futballstílust ünnepli.”

A tájékoztatás kitér rá, hogy a sportág illusztris alakjának játékstílusa és pályaképe igazi futballtörténeti metszéspont. Pályaívében összesűrűsödik a magyar futballkultúra minden korszaka, a dicső múltjától, az éles töréspontján át az utóbbi évtizedek kevésbé sikeres ciklusáig.

Az újpesti közönségkedvenc az 1970-es évek második felében három bajnoki címet nyert a lila-fehérekkel, a nemzeti csapattal részt vett az 1978-as argentínai és az 1982-es spanyolországi világbajnokságon, 45 válogatott mérkőzésén 12 gólt szerzett. Pályafutásában két esemény jelentett törést: az első vb-jén történt kiállítása, valamint 1979-es súlyos autóbalesete, amelyben megsérült a bal csípője, emiatt nem tudott eleget tenni a meghívásnak a világválogatottba.

    Törőcsik András 2022. július 9-én, 67 esztendős korában hunyt el.

Kapcsolódó témák: #labdarúgás |