Vízilabda

Fiatal csapattal a bentmaradásért

Fotó: GYVSE
Nagy Roland
2021.10.22. 09:38

A héten kezdődő idényben hosszú idő után újra lesz élvonalbeli női vízilabdacsapata Győrnek. A lányok a játékosként BEK-győztes Vogel Zsolt edző irányításával, jórészt saját nevelésű játékosokkal vívták ki az OB I-es tagságot. A klub célja a bentmaradás, a rutinszerzés a következő – reményeik szerint első osztályú – szezonra.

Torma Luca, Vaszari Julianna, Dróth Izabella, Németh Veronika és Finta Zsuzsanna nevét valószínűleg sokszor halljuk majd a jövőben, ha a győri vízilabda szóba kerül. Ők azok a tizenéves játékosok, akik a GYVSE-UNI Győr saját nevelésű fiataljai közül ott lehetnek a felnőttegyüttes keretében. Természetesen a vezetőség melléjük igazolt rutinosabb vízilabdázókat is, így érkezett Győrbe a szlovák válogatott kapusa, a Lille tagjaként francia bajnok Kiss Emőke, a dunaújvárosi Huszti Vanda, és testvére, a legutóbb a Ferencvárosban játszó Huszti Dóra is. Ugyancsak Győrben folytatja pályafutását a szegedi Kurucz Kata, valamint Baksa Borbála a Fradiból, és Farkas Adél a BVSC-ből. És, hogy mennyire fiatal ez a csapat? A legidősebb játékos 25 éves, a többség pedig még húsz sincs.

„Kétirányú utca a miénk. Korábban nagy tehetségeket adtunk a magyar vízilabdának, amikor nem tudtuk nekik az OB I-es szereplést ajánlani nekik Győrben. Most mi igazoltunk máshonnan, de csak szükséges mértékben. A klub az utánpótlás-nevelésbe fektetett munkával a nehezebb utat választotta, de elértünk az élvonalba” – mondta Vogel Zsolt vezetőedző, aki csapatával pénteken a tavalyi bajnok UVSE ellen kezdheti a szezont, majd jövő szerdán a Szentes ellen játszanak a lányok. Az első hazai meccs az Aqua Sportközpontban lesz október 30-án a Tatabánya ellen.

„Az utánpótlásbázisunk zavartalanul működik, a koronavírusos időszakot a vízilabda egész jól megúszta, nem maradt el bajnokság, minden mérkőzésüket lejátszották a gyerekek, és ez most is így van. A felnőtteknél teljesen más a helyzet, nincs erre jobb szó, mint hogy zűrös. A Covid miatt a világversenyek feltorlódtak, nemzetközi és hazai fronton is, így olyan extrém sűrű bajnoki kiírást kaptunk, ami szerint nagyon rövid idő alatt kell lejátszanunk tizenkét mérkőzést még ebben a naptári évben, majd hat találkozót az alapszakaszból, plusz a rájátszást és a Magyar Kupát januártól márciusig. Nagyon gyorsan megtudjuk tehát, hogy mire is vagyunk hivatottak a legmagasabb osztályban” – tette hozzá Vogel Zsolt.

A városnak 2003-ban volt utoljára élvonalba feljutó együttese olyan saját nevelésű tehetségekkel, mint Horváth Ágnes, Debreczeni Nóra vagy Gangl Edina, de ebben az együttesben játszott a két évvel később világbajnoki címet szerző Tomaskovics Eszter is. A mostani együttesnek a tízcsapatos OB I-ben kellene kiharcolni a bentmaradást.

„Az alapozásra fektettünk nagy hangsúlyt, mivel a következő időszakban az egymást követő meccsek tartanak szinten bennünket. Mentálisan is óriási kihívás lesz ez a menetelés, tudni kell majd gyorsan elengedni az előző mérkőzést, és készen állni az újabbra. Ez nehéz feladat mindannyiunknak, de főleg azoknak, akik ilyet korábban még nem csináltak. Fontos szerep hárul a rutinosabbakra, akik segíthetik a fiatalokat. Azt mondják, nem baj, ha a csapattársad nem a barátod, mi viszont pont az ellenkezőjét gondoljuk. Egymás támaszai vagyunk a nehéz helyzetekben. Nem egyszerű hajnalban edzeni, majd délután is, és sorozatban játszani a mérkőzéseket, ilyenkor kell a segítség, ha valakinek éppen rossz napja van. Itt a csapattársak számíthatnak egymásra” – beszélt a szezonkezdésről Huszti Vanda, a győriek játékosa.

Kapcsolódó témák: #GYVSE | #sport | #vízilabda |