Fehér Farkas ismét újra a világranglista élén áll

Győr+ Fotó: Mónus József László Facebook oldala
2023.09.05. 16:22

Mónus József, alias Fehér Farkas, többszörös világrekorder tradicionális távlövő íjász világrekordlövő versenyen vett részt a napokban az Amerikai Egyesült Államokban. Több mint egy kilométert, 1007,41 méter távolságot lőtt kézi íjjal Utahban és további két világrekordot is lőtt Nevadában. Az íjász ezzel az emberfeletti eredménnyel újra a világranglista élén áll. A küzdelem részleteiről közösségi oldalán számolt be. – írja a magyarnemzet.hu.

Mónus József 2019-ben egy 918 méteres világrekord lövéssel került a legnagyobb íjász világszervezet, a World Archery és a USA Archery ranglistájának élére, azóta nem vett részt ezen a versenyen. 2021-ben egy angol versenyző 960 méteres lövéssel megelőzte. Mint korábban mondta, ennél kellett nagyobbat lőnie, hogy visszakerülhessen a ranglista élére. 

915 méteres lövéssel kezdte a versenyt egy sérüléssel. Mint mondta, egykor az életét adta volna egy ilyen lövésért, most ez azonban kevésnek bizonyult. A verseny második fordulójában 930,49 métert lőtt, élete hivatalosan rögzített legnagyobb lövése volt ez, de a 960 métert még nem érte el. Hangsúlyozta, a harmadik lövéshez elő kellett vennie a világ legjobb nyílvesszőjét, amelynek neve: Farkasszív. Ez a nyílvessző 963, 38 méterre szállt, három méter 19 cm hosszal túlszárnyalva a régi rekordot, az angol világrekorder íjász angliai lövését. Érzésre 55 fok volt a levegő hőmérséklete a rezdületlen, szellő nélküli sivatagban. Sokat dilemmázott a toll anyagával kapcsolatosan is.  Végül sikerült a kilövési szöget helyesen megválasztania és összekapcsolni a nyílvessző mozgástulajdonságaival. 12 órán keresztül csak tollazta, hogy a világ legjobb tollválasztással születhessenek meg Farkasszív és társai. 

A nevadai Smith Creekben megtörtént a 963, 38 méteres világrekordlövése. Majd Utahban, egy másik sivatagban folytatta a versenyt, ahol egy újabb világrekord túllövést tűzött ki célul 50 font erősségű történelmi íjjal. Rajtvonalhoz állt és sikerült emberfeletti vállalása: 1007,41 méter távolságra lőtt íjával.

Forrás: magyarnemzet.hu
Fotó forrása: Mónus József László Facebook oldala

Kapcsolódó témák: #extrém sport |