Lélekmozgatás a Magyar Parasport Napján

Fotó: Ács Tamás
Németh Boglárka
2022.02.22. 12:30

Február 22. a Magyar Parasport Napja. Ennek alkalmából a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karán lélekmozgató programokat szerveztek. A fő esemény a csörgőlabda-bajnokság volt. A sportágat alapvetően látássérült emberek játsszák, ezúttal azonban három győri középiskola diákjai a hallgatókkal közösen, szemfedővel mérkőzhettek meg.

Az Apáczai Csere János Kar tornatermében gyülekeztek a diákok, a Magyar Parasport Napjának rendezvényeit ezúttal itt tartották. Az eseményt Radnóti Ákos sportért is felelős alpolgármester nyitotta meg.

,,Győr város vezetőivel azt képviseljük, hogy a parasportokat erősíteni kell, ennek érdekében, Patkás Tamás személyében, Győr város parasport nagykövetét megválasztottuk, valamint megalakult Győrben a Sporttanács is” – hangsúlyozta az alpolgármester, aki hozzátette, hogy pályázati úton biztosítanak lehetőséget a parasport támogatásra, így elindult egy építő munka Győrben is.

,,Sok jó eredmény született már a parasportban. A legmagasabb szinten is, tehát a Paralimpián, a győri sportolók kiválóan teljesítettek”– emelte ki a városvezető, aki szeretné ha az egyesületeknél, akár amatőr szinten is több verseny és program valósulhatna meg a parasportolók számára. 

Dr. Pongrácz Attila, az Apáczai Csere János Kar dékánja azt mondta köszöntőjében, hogy az egyetem támogatja és elismeri a valamely hátrányból induló fiatalok, állampolgárok erőfeszítéseit. A dékán arról is beszélt, hogy évekig náluk dolgozott Dr. Gönczöl László, aki felkarolta a fogyatékkal élők sport tevékenységét, városi és megyei szinten is.

,,Jelmondata így hangzott: Gyere velem, fogd meg a kezem! – Ehhez mindig hűen cselekedett, az általa vezetett, gyakorlati foglalkozásokon, továbbá jelentős részt áldozott életéből arra, hogy a sportoláson keresztül javítsa a fogyatékkal élők életminőségét”– fogalmazott Dr. Pongrácz Attila.

Ezt követően Dr. Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója kapott szót, aki elmondta, hogy a megyei könyvtár is méltón szeretne emlékezni Dr. Gönczöl Lászlóra, így az egyik kiállításukon kiemelt helyet szentelnek a sportembernek.

“Gönczöl Lászlón mindig hihetetlen büszkeséget láttam és Laci bácsi büszkesége nem önmagáról szólt, mindig másokra volt büszke.”-emlékezett az igazgató. A sportember tiszteletére díjat is alapítottak, melyet a felesége mutatott be a megnyitón, az elismerést októberben adják majd át az arra érdemesnek. 

Az eseményen csörgőlabda bajnokságot is szerveztek. A sportot alapvetően látássérültek játsszák, itt azonban egy szemfedővel bárki kipróbálhatta. A játék célja, minél több gólt lőni, ezeket kivédeni pedig vetődéssel lehet. Az eseményt a megyei kézilabda szövetség is támogatta, akik szerint a parasport egyre nagyobb teret kap a városban, amihez ők is nagyban hozzájárultak.

,,Győr városában a parasportot szeretnénk egy kicsit jobban felkarolni, ehhez pedig az egyetemünk is csatlakozott. Én személyesen szívügyemnek tekintem ezt és elindítjuk a parasport csapatunkat “Győri szekerek” néven, Szabó Lőrinccel nevezünk a bajnokságokra, úgyhogy elindult egy pezsgő élet ezen a téren is” – büszkélkedett Auer Károly, a megyei kézilabda-szövetség elnöke.

Patkás Tamás, ,,Tomi Rocky”, a város parasport-nagyköveteként vett részt a rendezvényen, amelyen előadást is tartott.

,,Én örülök, hogy részese lehetek ennek az egésznek és fontosnak is tartom azt, hogy az épek és a sérültek is integrálódjanak. Ez fantasztikus” – mondta a Győr+ Médiának a parasportoló. 

A rendezvényen az előadások mellett egyéb sportokat is kipróbálhattak a középiskolások és az egyetemisták. Például csörgőhang alapján kellett fakockákat csoportosítaniuk, vagy csukott szemmel dominókat kitapintaniuk, valamint a csapatmunkára is nagy szükség volt. A rendezvény célja a parasportok népszerűsítése és az érzékenyítés volt. 

Galéria: Ács Tamás

Televíziós szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #parasport |