Farnady Ernő 90 évesen is a röplabda ásza

Pécskai István Fotó: O. Jakócs Péter
2023.06.18. 13:42

Győr sportjáért díjjal tüntették ki a városházán Farnady Ernőt, aki már azelőtt röplabdázott, hogy megalakult volna a hazai sportági szövetség. A legendás játékos, sportvezető, bíró és edző, aki nemrégiben a Magyar Diáksport Szövetségtől is rangos elismerést vehetett át, elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy a röplabda népszerű sportág lett Magyarországon – különösen persze hazánkon belül a vármegyénkben, illetve Győrben.

„Rendkívül jólesett, hogy megemlékeztek rólam. Érdekesség, hogy 75 évvel ezelőtt jártam először a győri városházán. Akkor egy szövetségi gyűlésen vettem részt fiatal játékvezetőként. Különleges érzés, hogy háromnegyed évszázaddal később ugyanabban az épületben és teremben vehettem át a Győr sportjáért díjat” – mesélte Farnady Ernő a Győr+ Médiának.

A sportág ikonikus alakja a II. világháborút követően, 1946-ban ismerkedett meg a röplabdával.

„Pannonhalmán, az arborétumnál röplabdáztunk először a társaimmal, akikkel együtt a bencés iskolába jártam. Mindez egy évvel azelőtt történt, hogy megalakult a honi sportági szövetség. Az iskolákban ezt követően kezdett el megjelenni a tornaórákon a röplabda. Az első győri csapat a barátaimból és a tanítóimból állt össze. Egyébként mindig is az életem része volt a sport, több mindent kipróbáltam. A Révai-gimnáziumban tornáztam, kosaraztam, kézilabdáztam, de persze elsősorban a röplabdára helyeztem a hangsúlyt. Révaisként egészen a megyei bajnoki címig jutottam az iskolai csapattal” – emlékezett vissza a kezdetekre Farnady Ernő.

Később a diákszövetség sportvezetőjének választották Győrben. Ezt a tisztséget Miskolcon, az egyetemen is betöltötte. Hamar kiderült, hogy nemcsak játékosként, hanem sportvezetőként és bíróként is érdemes őt alkalmazni. Röplabdázóként egyébként egészen az NB I.-ig jutott borsodi színekben.

„Öt válogatott röplabdázó mellett játszhattam Miskolcon. Büszke vagyok rá, hogy bronzérmesek lettünk az élvonalban. Sajnos a nemzeti együttesbe nem kerültem be, mert alacsony voltam” – magyarázta a szakember.

Farnady Ernő tagja volt a hazai röplabda-szövetség elnökségének, edzősködött az NB I.-es Győri Dózsa férfi- és női csapatánál is. A város és a vármegye sportéletének irányításában komoly szerepe volt az elmúlt háromnegyed évszázadban. Még ma, 90 esztendősen is edzősködik Győrben és Mosonmagyaróváron, emellett a rendszeres öregfiúk-összejöveteleket is szervezi.

„Ami az egészségemet illeti, szerencsére jól érzem magam. Tudok járni, sőt az edzéseken egy-két trükköt még ma is megmutatok. Azt mondják, a mozgás, az aktív élet fiatalon tart, és én ebben hiszek. Nincs szükségem pihenésre” – tette hozzá Farnady Ernő, aki foglalkozását tekintve gépészmérnök és tanár. Az egyetem elvégzése után a győri Jedlik-iskolában tanított, tanárként és osztályfőnökként kiváló szakembereket nevelt ki. Oktatóként aztán több helyen is dolgozott ezt követően, többek között a Távközlési Főiskolán, illetve docensként a Bánki Donát Műszaki Főiskolán.

Kapcsolódó témák: #díj | #kitüntetés | #röplabda |