Fáklyás futás a béke jegyében

Mireider Máté Fotó: Sri Chinmoy Maraton
2023.09.22. 12:58

Különleges futóversenyt rendeznek Győrben a hétvégén, ráadásul két napon is. A Sri Chinmoy békefutás szombati programja a békéről és az összetartozásról szól, ekkor emlékfát is ültetnek a résztvevők, míg vasárnap több számban és korosztályban több mint háromszázan futnak majd a Püspökerdőben. Nevezni még lehet a versenyekre, a szombati programra pedig bárki kilátogathat.

“A hétvégi program szombaton 16 órakor kezdődik a Püspökerdőnél, az egyetem mögötti részen, a játszótérnél” – árulta el Rongits Gábor, az egyik szervező.Az érdeklődők egy előadáson vehetnek részt, amely a békéről és a sportról, Sri Chinmoy filozófiájáról szól. Az előadás része egy közös meditációs gyakorlat is, majd egy égerfát ültetnek el a Győr-Szol Zrt. munkatársaival. A békefát ezután a szolgáltató cég fogja gondozni” – tette hozzá a szervező. A program 17 órakor a fáklyás békefutással folytatódik, amelyet körbeadnak majd a résztvevők között. A békefutás világszintű esemény, több, mint 140 országban rendezik meg.

Az égerfához két idézet is kikerül majd Sri Chinmoytól: „Csak a békeálmodók, békeszeretők, és békeszolgálók tudják átalakítani a világot” – szól az egyik, míg a másik úgy hangzik: „Ne vádold a világot, tedd jobbá! Hogyan? Minden pillanatban jobbá téve önmagad.”

„A futás az embereket megszabadítja a rossz, negatív érzésektől, és egyfajta belső békét és csendet idéz meg” – vázolta Rongits Gábor. „Ez bárki előtt nyitva áll” – hívta fel a figyelmet a szervező.

„Az élet bármely területén segítségünkre lehet, ha le tudjuk tenni a negatív érzéseket. Nem kell azonban futni sem, egy fél órás, vagy egy órás séta is rengeteget tud segíteni, a lényeg, hogy mozgassuk meg a testünket” – részletezte Rongits Gábor.

„A mi részünkről nem csak most központi téma a béke. Sri Chinmoy tevékenysége e köré szerveződött, ezt szeretnénk közvetíteni. A békefa elültetésével arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy mindannyian tehetünk a békéért. A béke az emberi szívben kezdődik, és onnan terjed ki – engedett betekintést a mögöttes szellemiségbe Rongits Gábor.

Vasárnap futóversenyekkel folytatódik a program, ezek részleteiről a www.srichinmoymaraton.hu oldalon lehet tájékozódni.

A különböző távokra lehet még nevezni akár a szombati vagy vasárnapi napon, személyesen is, így aki ezen szeretne részt venni, még adott a lehetőség. A futók mindegyike kap érmet, és minden nevező kap a 30. jubileumi futás alkalmából egy 2000 forintos könyvvásárlási kupont, amit a helyszínen lehet beváltani majd Sri Chinmoy könyveire.

(X)

Kapcsolódó témák: #béke | #futófesztivál | #Sri Chinmoy |