Évente nosztalgiáznak a volt győri dózsás judósok

Fotó: Kovács János
Szabó Csilla
2020.06.28. 19:01

Közel tizenöt éve találkoznak a korabeli Győri Dózsa judósai, hogy beszélgessenek, emlékeket elevenítsenek fel a régi „dozsós” időszakról. Az immár hagyományos nyári összejövetelen próbaképpen elkezdték számolni az akkori időszak versenyeredményeit, de csak arra jutottak, kisebb hegyet lehetne összerakni a kapott érmekből.

Az első találkozó apropója a győri judósport egyik alapítójának, Vági Miklósnak a 60. születésnapja volt, aki az Európai Judo Szövetség bíró bizottságának tagja, a Magyar Judo Szövetség Dankollégiumának egykori elnöke, korábbi nemzetközi versenybíró volt, többek között az 1992-es barcelonai olimpián és több világbajnokságon is közreműködött. A jeles születésnap apropóján jött először össze az a judós társaság, akik 1954 és 1968 között születtek és a legendás Győri Dózsa színeiben versenyeztek. Akkoriban a régi gőzfürdőben tartották az edzéseket, maguk között csak „Dozsónak” hívták a helyet a mára már középkorúvá vált fiúk és lányok.

Nagyon sikeres volt a klub életében a győri judosport alapításától kezdődő 1970-1985 közötti időszak, a fiatal versenyzők közül számos magyar- és Európa-bajnok került ki, szép eredményeket értek el az akkori Európa Ifjúsági Barátság versenyeken is. A lányok és fiúk közül többen edzőként folytatták pályafutásukat, vannak köztük néhányan, akik a mai napig versenyeznek seniorként.

A judo több mint sport, a judo életforma, vallják a csapattársak. Ez a sportág tanította meg számukra a versenyszellemet, a kitartást, az ellenfél tiszteletét és a judo szellemisége is nagymértékben hozzájárult ahhoz – ahogy ők fogalmaznak –, hogy mindannyiuknak van emberi tartása.

Fotó: Kovács János

Közel ötvenen gyűlnek össze évente a volt Győri Dózsa igazolt versenyzői, hogy találkozzanak, emlékeket elevenítsenek fel, a vidám hangulatú sztorizgatás mellett fejet hajtsanak az időközben elhunyt judóstársaknak és edzőknek is. Büszkén említik, hogy a Győri Dózsa egykori legendás csapatából azóta többen judoklubot hoztak létre, hogy edzőként a jövő generációját megismertessék a japán küzdősporttal, annak szellemiségét átadják a gyerekeknek és fiataloknak.

Öröm számukra az is, hogy volt győri dózsás csapattársuk, dr. Dézsi Csaba András győri polgármester tölti be évek óta a Magyar Judo Szövetség alelnöki tisztét.

A fiatalkori barátságok nem múltak el, az éves találkozók tovább erősítik a győri judósok kapcsolatát, ma már több generáció érkezik az összejövetelre és mindannyiuk nagy vágya, hogy Győr mindig az ország judofellegvára maradjon.

Kapcsolódó témák: #Helyi sport | #judo |