EURO2024: Nem született gól a C csoport mérkőzésein

MTI Illusztráció: depositphotos.com
2024.06.25. 22:45

Az Európa-bajnokság keddi játéknapján nyolc csapat játszott, Anglia, Franciaország és Hollandia a biztos a nyolcaddöntőbe jutással vágott neki a napnak, a magyar válogatott gólt várt a szigetországiaktól, de a döntetlen Anglia-Szlovénia mérkőzés nem kedvez az esélyeinknek.

Az angol válogatott gól nélküli döntetlent játszott Szlovénia csapatával kedden a labdarúgó Európa-bajnokság C csoportjának utolsó, harmadik fordulójában Kölnben, ezzel mindkét csapat továbbjutott a nyolcaddöntőbe, a magyar válogatott legjobb 16 közé kerülése pedig a szerdai játéknapon dől el.

Eredmény, csoportkör, 3. forduló, C csoport: Anglia-Szlovénia 0-0
Köln, 41 536 néző, v.: Turpin (francia)
sárga lap: Trippier (17.), Guéhi (68.), Foden (77.), illetve Janza (22.), Bijol (72.)
Anglia: Pickford – Walker, Stones, Guéhi, Trippier (Alexander-Arnold, 84.) – Gallagher (Mainoo, a szünetben), Rice – Saka (Palmer, 71.), Bellingham, Foden (Gordon, 89.) – Kane
Szlovénia: Oblak – Karnicnik, Drkusic, Bijol, Janza (Balkovec, 91.) – Stojanovic, Cerin, Elsnik, Mlakar (Gorenc Stankovic, 86.) – Sporar (Celar, 86.), Sesko (Ilicic, 75.)

A mérkőzés első negyedórája puhatolózással telt, a szlovénok ugyanakkor valamivel lelkesebbnek tűntek, míg az angolok kissé dekoncentráltnak látszottak. A 20. percben aztán Saka közelről passzolhatott a kapuba, de a találatot les miatt érvénytelenítették. A folytatásban Anglia próbált nyomást helyezni a riválisra, de nem tudta hatékonyan átjátszani a betömörülő szlovén együttest.
Fordulás után megpróbált nagyobb tempóra kapcsolni a szigetországi csapat, amely egyre többször és egyre hosszabb időszakokra szorította kapuja elé az ellenfelet. Szlovénia az ereje túlnyomó többségét a védekezésre helyezte, és úgy tűnt, megpróbálja megőrizni a gól nélküli döntetlent. Végül az egyre fokozódó angol rohamok egyike sem ért célt, a szlovénok pedig az egy pont megszerzésével történetük során először jutottak tovább egy nagy torna csoportköréből.

A dán és a szerb válogatott gól nélküli döntetlent játszott egymással kedden a labdarúgó Európa-bajnokság C csoportjának utolsó, harmadik fordulójában Münchenben, ezzel a dánok továbbjutottak, a szerbek pedig kiestek.

Az ugyanolyan mérleggel zárt dán és a szlovén válogatott között az döntött, hogy a dánok (9.) előrébb végeztek az Eb-selejtezős rangsorban, mint riválisuk (15.).

Eredmény, csoportkör, 3. forduló, C csoport: Dánia-Szerbia 0-0
München, v.: Letexier (francia)
sárga lap: Wind (27.), Hjulmand (30.), illetve Milenkovic (4.), Mitrovic (83.)
Dánia: Schmeichel – Andersen, Christensen, Vestergaard – Bah (Kristiansen, 77.), Hjulmand (Delaney, 77.), Höjbjerg, Maehle – Eriksen (Poulsen, 88.) – Höjlund (Dolberg, 59.), Wind (Skov Olsen, a szünetben)
Szerbia: Rajkovic – Veljkovic, Milenkovic, Pavlovic – Mijailovic (Mladenovic, 73.), Ilic (Vlahovic, 67.), Gudelj (Jovic, a szünetben), A. Zivkovic – Samardzic (Tadic, a szünetben), Lukic (S. Milinkovic-Savic, 87.) – Mitrovic

A kezdő sípszótól kezdve a dánok léptek fel kezdeményezőbben, a mélyen védekező szerbek a kontrákra próbáltak alapozni, de az első félidő szinte teljesen eseménytelenül telt. A térfélcserét követően a cserék hatására némileg megélénkült a mérkőzés, de a szerbek hiába voltak győzelmi kényszerben, erőtlen támadásaikból még csak helyzetig sem jutottak, míg a dánok egy idő után nem erőltették a támadásokat, megelégedtek a 0-0-val.

A C csoport végeredménye:    
1. Anglia    3  1 2 -  2-1 : 5 pont - továbbjutott
2. Dánia     3  - 3 -  2-2 : 3 pont - továbbjutott
3. Szlovénia 3  - 3 -  2-2 : 3 pont - továbbjutott
4. Szerbia   3  - 2 1  1-2 : 2 pont - kiesett

Az azonos eredménnyel zárt két csapat között az döntött, hogy az Európa-bajnoki selejtezős rangsorban Dánia előrébb végzett, mint Szlovénia.
Ahhoz, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány együttese biztosan tovább menjen, az angoloknak le kellett volna győzniük Szlovéniát. Gareth Southgate tanítványai azonban nagyon kevés helyzetet tudtak kialakítani a hősiesen védekező riválissal szemben, igaz, ezzel a 0-0-val is megnyerték csoportjukat.
A négyes második helyén Dánia zárt, miután szintén 0-0-t játszott Szerbiával Münchenben. A szerbek ezzel kiestek, Szlovénia a harmadik helyen lépett tovább.
A magyar válogatott így elsősorban akkor kerülhet be a legjobb 16 közé, ha szerdán Törökország pontot szerez Csehországgal szemben. Másik lehetőség a Románia-Szlovákia mérkőzésen egy nagy arányú - legalább négygólos - szlovák vereség, ennek a valószínűsége azonban csekély.

Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #EURO2024 | #labdarúgás | #sport |