Győrből Angliába

ETO-nevelés az Aston Villa kapujában

Fotó: avfc.co.uk
Ficsór Dávid
2021.01.21. 09:00

Onódi Ákos neve nem csak a labdarúgást kedvelők fülében csenghet jól az elmúlt napokban. A 19 esztendős kapus ugyanis egy héttel ezelőtt az Aston Villa színeiben az FA-kupában védhetett a Liverpool ellen. Az ETO-ban nevelkedő és innen Angliába igazoló tehetség remek teljesítményt nyújtott a 19-szeres angol bajnok ellen. Ákost épp egy olyan meeting után faggattam, ahol a különböző doppingszerekről kaptak felvilágosítást a fiatal Villa-játékosok.

A tétmérkőzések után szokás, hogy néhány játékost szúrópróbaszerűen doppingtesztre visznek az ellenőrök. Téged teszteltek a Liverpool elleni meccset követően?

Nem, engem nem.

Pedig általában azokat a játékosokat szokták ellenőrizni, akik jól teljesítenek az adott mérkőzésen. Te pedig 11 védéssel – ebből az InStat szerint 8 nagyobb hárítással – mondhatni kiemelkedtél a mezőnyből. De ne rohanjunk még ennyire előre! Hogyan tudtad meg, hogy te védesz a felnőttcsapatban, ráadásul a bajnoki címvédő Liverpool ellen pénteken?

Csütörtökön az U23-as csapat délutáni edzése előtt az Aston Villa akadémiájának igazgatója tartott egy rögtönzött meetinget nekünk. Volt nála egy papír, rajta több mint húsz név, és közölte, hogy akik ezen a listán rajta vannak, nagy valószínűséggel ők lépnek pályára egy nap múlva az FA-kupában. Az első csapatnál ugyanis több koronavírus-fertőzés volt. Semmi sem volt biztos, ezért hétpecsétes titokként kellett ezt az információt kezelni, így a szüleimnek sem mondhattam el a nagy hírt. Másnap délben, egy negatív Covid-teszt után vált biztossá, hogy az U23-as csapat velem a kapuban játszik majd.

Egy ilyen kaliberű mérkőzés külön mentális felkészülést igényel. Hogyan sikerült rendbe rakni a gondolataidat ilyen rövid idő alatt?

Taktikai-technikai oldalról semmit sem változtattunk, és szokás szerint kielemeztem az ellenfél játékosait, kitől mire számíthatok. Lélektanilag azért voltak gondok… (nevet). Ezt a csütörtök esti elalvásról is elmondhatom, nagyon nehezen tudtam álomra hajtani a fejem. Az első csapat kapusai, Tom Heaton és Emi Martinez sokat segítettek a mentális felkészülésben, ahogy a kapusedzők is, akiktől rengeteg támogatást kaptam.

Aztán jött Jürgen Klopp, aki minden lerombolt…

Mondhatni igen, hiszen a bemelegítésnél végig minket figyelt. Számára is új volt ugyanis a szituáció, hiszen ők a felnőtt Aston Villára készültek. Elég kényelmetlen érzéseket váltott ki belőlem, ahogy figyelte, mire is készülünk a bemelegítésnél. Az első sípszó után azonban minden egyes rossz érzés elmúlt és csak a feladataimra koncentráltam. Át tudtam alakítani az idegességemet energiává.

A Liverpool összeállítása nem tűnt tartalékosnak. Milyenek voltak testközelből a nemrég Bajnokok Ligáját nyert játékosok?

Hendersonnak és Milnernek hihetetlen felépítése van, rendkívül erősek. A támadósor „alacsonyságán” viszont meglepődtem, de természetesen ebben rejlik az erejük, hiszen elképesztő dinamika és gyorsaság van az alacsony súlypont mögött. A labdakezelés és játéktudás terén is egy magasabb szintet képviselnek.

Ahogy említettem az elején, 11 védés, ebből 8 bravúr. Ez a mennyiség az FA-kupában ritkának számít, pláne egy 19 éves hálóőrtől. Ettől függetlenül van hiányérzeted?

Egy hatalmas pozitív élményként tartom számon a pénteki mérkőzést, főleg a védéseimet. Külön meglepetés volt számomra, hogy ennyiszer és ilyen szituációkban tudtam hárítani. Megkaptuk a felvételeket a meccsről, és a napokban ki is elemeztük a kapusedzőmmel. Az első és a harmadik gól miatt vagyok egy kicsit bosszús, de ettől eltekintve nem gondoltam volna, hogy egy ilyen helyzet ilyen jó dolgokat hoz ki belőlem.

Ez a járható út az elkövetkezőkben? Még több ilyen, vagy ehhez hasonló meccset játszani a felnőttek között a fejlődés érdekében?

Ekkora adrenalinlöket még életem során nem ért, talán akkor, amikor az ETO-ban 16 és fél évesen bemutatkoztam a Sopron ellen NB II.-ben. Szeretem ezeket a szituációkat, így mindenképpen egyre több ilyenre van szükségem. Az ötödosztályt céloztuk meg, ahol már kellő nyomás van a játékosokon, szinte vérre megy a küzdelem. Számomra ez fizikálisan és mentálisan is hatalmas fejlődési lehetőség lenne.

Az ETO-ban kaptad meg az alapokat, innen kerültél az Aston Villához. Mit emelnél ki a győri időszakból?

Rendkívül jó képzést kaptam otthon. Itt Angliában meg is köszönték a kapusedzőimnek, hogy ennyit foglalkoztak velem. A hajlékonyságom, a reakcióidőm és az „egy az egy elleni” szituációk voltak azok, amikben kiemelkedően teljesítettem, legalábbis külföldön ezeket emelték ki. Pánczél Rolandot mindenképp szeretném kiemelni, 9 éves koromtól ő foglalkozott velem. Sokat köszönhetek neki, de Balázs Zolival, Boros Lukáccsal, valamint Ulbert Tiborral is sokat dolgoztam és mindannyian hozzátettek a karrieremhez.

Kapcsolódó témák: #ETO | #labdarúgás | #sport |