Irány Olaszország!

ETO-akadémistát szerződtetett az AC Milan

Fotó: eto.hu
Győr+
2021.02.01. 20:04

Vasárnap este nemcsak a Pécs elleni bajnoki találkozó miatt volt izgalom az ETO FC háza táján, a háttérben ugyanis kemény tárgyalások zajlottak egy átigazolási ügyben, amelynek lezárultával, egy szenzációs bejelentésről adott hírt a győri klub: Kerkez Milos az AC Milan labdarúgója lett!

Az ETO Akadémiánál folyó munka újabb kiemelkedő eredménye, hogy a felnőtt válogatottnál immáron meghatározó játékosnak számító Kalmár Zsolt, a német Bundesligában és a Bajnokok Ligájában is bemutatkozó Bénes László (Mönchengladbach), valamint az Aston Villa színeiben a Liga-kupában éppen a Liverpool ellen debütáló kapus, Onódi Ákos után, rövid időn belül, egy világhírű klub szerződtette az ETO utánpótlásában, majd felnőtt gárdájában pallérozódott 17 éves balhátvédet, Kerkez Milost.

Kerkez szülővárosában, a Szabadkához közeli vajdasági településen, Újverbászon ismerkedett meg a futball alapjaival, majd az akkor első osztályú Hajduk Kula csapatához került, ahol 14 éves koráig nevelkedett. Ezután a Rapid Wien együttesénél vett részt próbajátékon, ahol végül is több száz srác közül, ketten kerültek a bécsi klub kötelékébe, s ő volt az egyik. Nem volt egy könnyű „eset”, ezért a Rapidnál nem sok időt töltött el, s végül édesapja ajánlására, két esztendeje, a győri Fehér Miklós Akadémiához került.

– Szó se róla, Milost nem volt egyszerű kezelni, ezért sokszorosan is köszönettel tartozom az ETO-nak, hogy annak idején befogadták a fiamat – mondta Sebasztijan Kerkez. – A klubnál a pályán és a pályán kívül is mindenki segítette, támogatta, oktatta, nevelte, szerette nem csoda, hogy Milos otthonra talált és nagyon megkedvelte az ETO-t. Nagyon hálás vagyok a sok-sok támogatásért, amit a fiam kapott, kiemelném Soós Imre ügyvezetőt, Tuboly Frigyes akadémiai igazgatót, Horváth Zsolt iskola igazgatót, Nagy Ádám technikai vezetőt, és persze azokat az edzőket és tanárokat, akik tettek azért, hogy Milos egy ilyen nagy csapathoz kerülhessen – fejezte be kissé elérzékenyülve, a fiára természetesen nagyon büszke az édesapa.

A szerződtetés további érdekessége az is, hogy a fiatal győri balhátvédet nem akárki nézte ki, s kívánta mindenáron szerződtetni, mint a világ valaha élt egyik legjobb balhátvédje, az ötszörös BL-győztes, világbajnoki ezüstérmes, 126-szoros olasz válogatott, az AC Milan jelenlegi sportigazgatója, Paolo Maldini.

– Talán nem is kell hangsúlyoznom, óriási lehetőséget kaptunk a sorstól azzal, hogy Milost maga Maldini invitálta a Milanhoz, kiemelve, hogy ilyen szintű játékos az olasz klub utánpótlásában, ezen a poszton nem található – kezdte Kaposi Dániel, a játékos menedzsere.

– Azt is elmondták, hogy Milost a felnőtt csapat keretében veszik számításba, s a jelen szezonban úgy szeretnék felépíteni, hogy nyártól, Theo Hernandez mellett ő legyen a másik balhátvéd az együttesben. Szóval, van miért dolgozni, van kihívás…

Vajon miként éli meg egy olyan fiatalember ezt a hatalmas ugrást, akit bár többször fegyelmezni kellett az edzéseken, de például arra is képes volt, hogy esténként súlyzókat pakolt a hátizsákjába, s azzal rótta köröket az edzőpályákon. Az ETO-s kissrácból a Milan nagy játékosa lehet, aki már napokon belül olyan sztárokkal készülhet együtt, mint Donnarumma, Romagnoli, Calhanoglu, Mandzukic vagy épen Ibrahimovic…

– A győri edzőimnek, főként Stark Péternek és Csató Sándornak nagyon köszönöm, hogy eddig terelgették a pályafutásomat, hogy megtalálták számomra azt a posztot, ahol a legtöbbre vihetem – mondta a 17 esztendős Kerkez Milos. – Az ETO-nál nemcsak jobb futballista lettem, de a fejem is benőtt, s ezt úgy gondolom, főként annak az időszaknak köszönhetem, amikor a vírus alatt, a hotelben több héten keresztül együtt lehettem a felnőtt csapattal, Priskin Tamáséktól nagyon sokat tanultam szakmailag és emberileg egyaránt. Kijelenthetem, az ETO-család lett a második családom, soha nem fogom elfelejteni, amit itt kaptam!

A nemrégiben a Juventus érdeklődött irántad, akkor azt nyilatkoztad, hogy a torinói gárda a kedvenc csapatod, most akkor mi lesz?

– Hát igen, kisgyerek korom óta a „zebráknak” szorítottam, de most biztosan változni fog a helyzet, remélem a Milan megtartja az első helyét a mostani bajnokságban – mondta nevetve. – Azon véleményemen viszont szerencsére nem kell változtatnom, hogy szerintem Paolo Maldini minden idők legjobb balhátvédje, Theo Hernandez pedig a jelenkor egyik kitűnősége ezen a poszton. Érdekes, hogy a francia-spanyol Hernandez egyébként ugyanúgy kettős állampolgár, mint én.

Ebből adódik is a kérdés: szerb-magyar emberként, ha érkezik a meghívó, melyik válogatottat fogod választani?

– Erről már korábban egyeztettünk otthon a családdal, és egyöntetű volt a véleményünk, én mindenképpen magyar válogatott szeretnék lenni, s nem tagadom, ez a döntésem egyértelműen az ETO-nál eltöltött időszakomnak köszönhető!

Forrás: eto.hu / Facebook

Kapcsolódó témák: #AC Milan | #ETO Akadémia | #labdarúgás |