Erő és nőiesség egyetlen mozgásformában – Így változunk a rúdsporttal

Ihász Nóra
2023.11.30. 20:22

Szinte mindannyiunknak vannak kisebb-nagyobb bizonytalanságaink a testünkkel, testképünkkel kapcsolatban. A szerelemsport megtalálása viszont óriási muníciót adhat ahhoz, hogy ne csak az izmaink és hajlékonyságunk fejlődjön, hanem az önértékelésünk is. Jelinkó Lindával, Győr egyik népszerű mozgásközpontjának vezetőjével erről, a sporthoz fűződő saját kapcsolatáról és a Vertical Spin Sportegyesület nem mindennapi eredményeiről beszélgettem.

– 2010-ben alapítottuk a Vertical Spin Sportegyesületet Győrben, ami egyben az ország első olyan egyesülete is lett, ami kimondottan rúdsportról szól. Emlékszem, először vissza is dobta a bíróság a bejegyzést, hogy biztosan csak sportról beszélünk-e. Akkoriban még nem volt olyan egyértelmű a téma, ezért tehát pontosítanunk kellett.

– Manapság már szerencsére a köztudatban is elterjedt, hogy a rúdsport kifejezés kőkemény sportot takar. Az Egyesült Királyságból és Ausztráliából 2008-2009 között visszatérő sporttársaink segítettek abban, hogy itthon is meghonosodjon és elterjedjen ez a mozgásforma, amely egyébként a cirkuszi és akrobatikai világból gyökerezik – kezdi Jelinkó Linda, aki 2020-ban, a pandémia idején hozta létre az egyesülettel is együttműködő Miracle Motion mozgásközpontot.

Minden az úszásórákon kezdődött

A saját helyszínen jógával, aerial fitnesszel, aerial jógával, stretchinggel és különböző fitness edzéstípussal egészítették ki a palettát. Sőt, a jövőben gerinctornának, modern táncnak és még több sportágnak is helyet szeretnének biztosítani. És ahogy a mozgásformák, úgy Linda útja is nagyon színes.

– Úsztam, atlétikáztam, majd kosárlabdáztam, amivel az Egyesült Államokban is sikereket értem el. Sőt, kipróbáltam a thai boxot és a softballt is. A főiskolai évek alatt 1-2 évig kihagytam a versenysportot, akkoriban „csak” edzőterembe jártam. Ezután a rúdsporton keresztül visszataláltam a professzionális sport világába – idézi fel Linda, aki 2009-ben országos második helyet ért el.

Nincs olyan, hogy nem vagyunk „elegek” ehhez a sporthoz

Ahogy visszakanyarodunk a rúdsport témájára, egyből más fordulatszámon, vibrálóan mesél a részletekről… Engem pedig a leginkább az foglalkoztat, hogy mennyire gyakori az a bizonytalanság, amikor valaki érdeklődik a sportág iránt, mégis fél, hogy nem elég kecses, nem elég nőies?

– Abszolút jellemző ez a fajta félénkség. Az sem ritka, hogy akár évekig szemeznek a hölgyek az ötlettel és vívódnak, különféle hiedelmek tartják vissza őket. Például, hogy biztos nem elég erősek vagy nem elég hajlékonyak. Érdemes egy másik megközelítést alkalmazni! Nincs olyan, hogy nem vagyunk „elegek” ehhez a sporthoz, ugyanis itt mindenki abban fog fejlődni, amiben szüksége van rá. Tehát, aki nem elég erős, az az edzések alatt észrevétlenül azzá válik. Akinek pedig a hajlékonyság a mumusa, az rövidesen azon kaphatja magát, hogy máris rengeteget fejlődött benne – bátorít Linda, aki egy izgalmas megfigyelést is megoszt velünk.

Ahol befogadó közösséget is találunk

– Eleinte hosszú nadrágban és sokat takaró ruházatban érkeznek a hölgyek az edzésre, és ahogy telik az idő és fejlődnek, egyre rövidülnek az edzőruhák. Ám, ez remek indikátora annak, ahogy nő a tanítványaink önbizalma.

Mindebben az is hatalmas erőt adhat, hogy a mozgásközpontban nagyon összetartó a csapat.

– Senki nem bántja vagy nézi ki a másikat. Öröm figyelni, ahogy egyre elfogadóbbak lesznek magukkal szemben a csajok, és csak pozitív megerősítést kapnak a sporttársaiktól. Amint valaki belép az első edzésére, már érezheti, hogy tárt karokkal várjuk, és egy rendkívül befogadó közösségre talált.

– Az a jó ebben a mozgásformában, hogy mindenki megtalálhatja azokat a gyakorlatokat, amik nagyon jól mennek, mindenkinek kicsit más a legideálisabb. Tehát, nem cél vagy elvárás, hogy minden egyformán jól menjen, ez nem is lenne reális, hiszen mindenki különböző anatómiával rendelkezik, így más-más koreográfiában tud kiteljesedni. 

– Sőt, a támogató összetartás a versenyeken is kiütközik. Rengeteg ilyen szituációnak voltam szemtanúja versenybíróként is. Olyat például még sosem tapasztaltam, hogy ha valaki leblokkol és nem megy a koreográfia, akkor arra negatívan reagált volna bárki, hanem a többi versenyző, akik egyben ellenfelek is, hangosan biztatni kezdik, hogy igenis meg tudja csinálni! – fejti ki meghatódva Linda.

Visszatalálni ahhoz, ami fontos

Természetesen arra is kíváncsi voltam, hogy hosszú távon még mely életterületekre van pozitív hatással a rúdsport, az aerial fitness és az egyéb Miracle Motion edzésformák, legyen szó mentális egészségről, szexualitásról.

– Mind az önbizalom növelésére, a testkép pozitívabbá formálására, ezen keresztül pedig az intim életre is komoly hatása lehet ennek a sportnak. Jó látni, ahogy a vendégeinknél is zajik az élet, gyermekeik születnek, munkahelyek, élethelyzetek változnak, kapcsolatok alakulnak, de mindezek mellett mindig „visszatalálnak”. Ez számunkra azt jelenti, hogy egy olyan biztos pont lehetünk az életükben, amihez mindig érdemes visszatérni. Sőt, van olyan sportolónk, akinek már a kislánya is idejár, ami aztán extra megtiszteltetés, ahogy az is, hogy a legkitartóbb sportolóink immár 13 éve velünk vannak.

Dél-amerikai világversenyen is indulnak

Az átlagosan 10 fős edzői gárdát számoló mozgásközpont profi sportolóik versenyeredményeire is igencsak büszke: az országos bajnokságokról mindig hoznak haza helyezéseket, amelyek között arany-ezüst-bronz is szokott lenni, ám a gyönyörű negyedik, ötödik vagy nyolcadik helyezéseknek is nagyon örülnek. Juniorjaik is komoly eredményeket produkálnak mind országos, mind nemzetközi távlatokban. Az utolsó vb-n például egy 13. helyezést sikerült elérnie az egyik sportolónak, akivel a 2025-ös dél-amerikai világversenyre készülnek.

Az egyensúlyt viszont mindig próbálják megtartani, éppen úgy, ahogy a rúdon is: a profik és a hétköznapi sportolók támogatása ugyanolyan fontos helyet kap az életükben. Kimondottan kezdők számára például tematikus (például Valentin-napi) workshopokat is szoktak tartani, sőt arra is van lehetőség, hogy meglepetés órát kérjünk lánybúcsúra, ahol egy egyszerű rúdsport-koreográfiát sajátíthat el a menyasszonyi csapat.

Kapcsolódó témák: #mozgás | #nőiesség | #sport |