Egyre jobb eredményeket ér el a 16 éves győri sznúkerjátékos

Erik a profik világába vágyik

Fotó: Nagy Erik
Nagy Roland
2021.11.08. 07:27

Az elit, a profik mezőnye a célja egy 16 éves győri fiúnak is, aki mindössze másfél éve ismerkedett meg a játékkal. Erik ennyi idő alatt is szép eredményeket ért el, a korosztályos Európa-bajnokságokon a 18 és a 21 évesek között is 17. helyen végzett.

A snooker, vagy ahogy mi írjuk, a sznúker őshazája Nagy-Britannia, így a világ legjobb játékosait is időről időre ők adják, ami nem jelenti azt, hogy csak arrafelé léteznek világklasszis játékosok. Az elit, a profik mezőnye a célja egy 16 éves győri fiúnak is, aki mindössze másfél éve ismerkedett meg a játékkal. Erik ennyi idő alatt is szép eredményeket ért el, a korosztályos Európa-bajnokságokon a 18 és a 21 évesek között is 17. helyen végzett.

„Kiskoromban állandóan a közvetítéseket néztem a tévében, és kaptam a szüleimtől egy kis sznúkerasztalt, ezt felállítottuk a nappaliban, én pedig szorgalmasan gyakorolgattam. Egy idő után aztán abbamaradt a lelkesedés, nem játszottam. Hetedikes voltam, amikor apával elmentünk Budapestre egy klubba, és az ott készült fotókat felraktuk a Facebookra. Másnap az iskolában a földrajztanárom azzal fogadott, hogy az édesapja üzeni, hogy csatlakozzak a győriekhez. Addig nem is tudtam róla, hogy nálunk is van lehetőség játszani valahol” – meséli a kezdetekről Nagy Erik, aki a Krúdy-iskola tanulója, és az életben is legalább olyan higgadt fiú, mint az asztal mellett.

„Ez egyéni küzdelem, itt csak rajtam múlik minden, fontos a nyugodtság, az emberek, az ellenfél tisztelete. Hideg fejjel kell gondolkodni, cselekedni, bármi történik az asztalon, ha kihagyunk egy könnyű golyót, akkor is. Ebben még fejlődnöm kell, mert volt már olyan versenyen, ahol túlreagáltam bakikat. Már a legelején és nagyon megfogott a hangulata, például ahogy felöltöznek a játékosok, hiszen ez egy elegáns sportág” – mondja Erik, és úgy foglalja össze a sznúker lényegét röviden, mint akinek hatalmas gyakorlata van ebben. Sokszor kérdezik ezt tőle, megtanulta belefoglalni pár mondatba.

Fotó: Nagy Erik

„Az asztal nagyjából három és fél méter hosszú és két méter széles. Huszonkét golyóval játsszuk, tizenöt darab egy-egy pontot érő pirossal, és hat darab különböző pontértékű színessel, plusz egy fehérrel, amit meg kell lökni a sznúkerdákó segítségével. Egymás ellen játszunk, egy piros golyó után egy színeset lökünk az asztal zsebeibe, így tudjuk növelni a pontjank számát, ha rontunk, akkor az ellenfél jön. A profi versenyeken a játékosok legtöbbször a saját kezdésű frame-ben elrakják az összes golyót, úgy, hogy az ellenfél szóhoz sem jut, vagyis „jegelik” a riválisukat” – mondja a fiatal sznúkeres, majd magyarázatot ad arra, hogy miért is nem számít ő 16 évesen gyereknek a sportágban. Erik a többiekhez képes későn is kezdte pályafutását, így nagyon gyorsan kell fejlődnie, ha szeretné megvalósítani álmait.

Az, hogy az idősebbek között versenyzek, nem kivételes és különleges eset, vannak nálam sokkal fiatalabbak is. Az Eb-n játszott egy tízéves srác, mégpedig nagyon ügyesen. Magyarországon a tizenhárom éves Révész Bulcsú a legjobb az egész mezőnyben, a felnőtteket is beleszámítva, ő például nyolcévesen kezdte” – teszi hozzá Nagy Erik, akiről közben kiderült, nem a legnépszerűbb sznúkeres, Ronnie O’Sullivan a példaképe, hiszen kisgyerekként rengeteget nézte Neil Robertson játékát, így számára az ausztrál az első számú játékos. A győri fiú amikor csak tud, megy a sznúkerterembe, heti hat napon edz, ez alkalmanként három-négy órát vesz igénybe. Két és fél éve, amióta elkezdte, dr. Zakariás Géza az edzője. Erik Győrben klubasztalon gyakorol, ami nem olyan, mint a versenyeken, terveznek egy vásárlást, de ehhez szponzorra van szükségük. Decemberben lesz az országos bajnokság, erre készül, majd a jövő évi Európa-bajnokságra. Jövő nyáron pedig amatőr világbajnokságot rendeznek Romániában.

A sportág legfontosabb eseménye az 1927 óta megrendezett snooker-világbajnokság, amelynek 1977 óta a Crucible Színház ad otthont, az angliai Sheffieldben. Aki itt jól teljesít, méltán viselhetné a sznúker királya titulust is. Erik nagy álma, hogy egyszer a legjobbakkal játszhasson.

„Ahol most én tartok, ott a csúcs az amatőr világbajnokság és az Európa-bajnokság. Szeretnék a világversenyeken jobban teljesíteni, a nagy álom pedig a profik világa. A ranglista első 128 helyezettje tartozik oda, az egy más szint. Nagy álom közéjük bekerülni, de ez még nagyon távolinak tűnik.”