Östreicher Emil tiszteletére

Emléktáblát kapott a legendás győri sportvezető

Fotó: O. Jakócs Péter
Győr+
2019.12.02. 15:11

Születése 105. évfordulójának alkalmából emléktáblát avattak Östreicher Emil tiszteletére a legendás sportvezető győri szülőházánál.

“A Győri ETO budapesti képviselője, a Budapesti Honvéd szakosztályvezetője, a Real Madrid kitűnő sportmenedzsere, Puskás Ferenc legendás labdarúgó segítője” – olvasható az emléktáblán. Östreicher karrierje során az Espanyol, a Valencia és a Schalke 04 technikai vezetői posztját is ellátta.

A hétfői megemlékezésen Biczó Zalán egyetemi könyvtáros, helyismereti kutató mondott beszédet, aki Villányi Tiborral közösen kutatta fel, hogy Östreicher Emil Győrben a Teleki utca 5. szám alatt álló házban született és élt.

Biczó Zalán egyetemi könyvtáros, 2016-ban megjelent munkája a győri ETO 1945 előtti történetét dolgozta fel négyszáz oldalon és a csaknem húsz évvel ezelőtt megjelent Győri Életrajzi Lexikonban is már foglalkozott a hírneves sportvezető emlékével.

Pontos levéltári iratok állnak rendelkezésre mely szerint Östreicher Emil 1914. december 2-án született Győr-Belvárosában a Teleki utca 5. szám alatt. alatt. Szülei: Östreicher Gusztáv magántisztviselő és Löwinger Terézia. 1924-től a győri főreáliskolában tanult.

A mostani Révai-gimnázium elődjében az évkönyvek alapján olvasható, hogy sok sportversenyen szerepelt, eredményes volt műkorcsolyázásban, evezésben is. 1930-ban már egy országos sportlapban a budapesti Sporthírlapban is feltűnik a neve, mint egy tippversenyen jól szereplő olvasóé. A Nemzeti Sport legelőször 1931. januárjában írt róla, amikor is szép eredményt ért el a főreáliskola műkorcsolyázó versenyén.

A régi tablója bekeretezett fotón máig fennmaradt – az emléktábla-avatási beszéde alatt ezt a régi fotográfiát is bemutatta Biczó Zalán.

A második világháború után a Győri ETO budapesti tanácsadója lett. Ő hívta meg az ETO-hoz Baróti Lajost 1946-ban.  A 1940-es években „Kis Dongó” néven borozót nyitott a budapesti Galamb utcában, ahová bejárt Illovszky Rudolf és Kubala László is. A borozó bezárása után a rövid ideig a Vasas intézője lett, később a sportáruházak központjában kapott állást – rengeteg ismerősre tett szert.

1952-ben besorozták volna a néphadseregbe, de Bozsik és Puskás kijárta, hogy a kispesti csapat pénztárosa legyen, majd szakosztályvezetőjeként folytatta munkáját. 1956-ban a Bilbaóval sorsolták össze a Honvédot, november 1-jétől felkészülési meccseket kötöttek le nyugaton – öt barátságos meccset játszottak le. 1956 végén Olaszországban voltak, ahol pl. negyvenezer néző előtt legyőzték az Internazionalét 2:1 arányban. Jó híre volt a külföldi tárgyalópartnereinél – főleg a nyugati és dél-amerikai túra miatt. A mindig elegáns úr – aki konfliktus nélkül tartotta össze a fantasztikus csapatot.  1957-ben a Dél-Amerikában turnézó Honvéd játékosai nyilatkozatban álltak ki mellette, 1957. január 11-én Rio de Janeiróban íródott levélben: Az 1956 november elseje óta tartó európai túrán Östreicher Emil pénzügyi téren a legrendesebben, legbecsületesebben járt el a csapat minden tagjával. 1957-ben a Wiener SC szaktanácsadója, majd a Barcelona sztárja Kubala László ajánlására került a Real Madridhoz. 

1958-ban a győri születésű technikai igazgató beszélte rá Santiago Bernabéu Real elnököt, hogy szerződtesse a legendás magyar futballistát.  1958. augusztus 29-én már a Dél-Amerikai Magyarság arról írt, hogy a Real Madrid sikere – mint csapaté- Puskás egyéni csillogásán kívül a magyar Östreicher Emil érdeme. 

Nagyon sok emigráns magyar futballistának segített talpra állni az idegen világban.

1963 után egy évig volt a Torino menedzsere, majd a Valencia és az Espanyol csapatainál tevékenykedett. 1970-es évek közepén a nyugatnémet Schalke 04 technikai igazgatója volt. 1981-ben a spanyol Elche csapatánál dolgozott. 1982-ben a magyar válogatott mellett technikai igazgató lett. Mészöly és Mezey kapitánysága alatt ő állította össze a találkozók programjait, az edzőtáborozásokat – pl. a  benidormi táborozásokat etc.   

Felesége Eperjessy Margit (Margarita) 1989 november 22-én Madridban halt meg, aki sokszoros magyar bajnok evezősversenyző volt a Budapesti Honvédnál.

Bár Spanyolországban élt, de Budapestre hazajött, rosszul lett és a Szabolcs utcai klinikán halt meg 1992. október 20-án. Október 26-án helyezték örök nyugalomra. A hírneves sportvezető a budapesti Farkasréti temetőben nyugszik. Halála után a Real Madrid gyászszalaggal játszott a soron következő mérkőzésen. 

A Puskás Nemzetközi Futball Alapítvány a neves sportvezető emlékezetére 2015-ben alapított Östreicher Emil-díjat, amit egy olyan hozzátartozónak ítélnek, aki egy korábbi nagy futballista pályafutását, életét segítette a háttérből a nyugodt légkör megteremtésével. A díjat évente osztják ki.

Szöllősi György, a Puskás-ügyek hivatalos nagykövete Facebook-oldalán jelezte, hogy Östreicher Emil egykori benidormi szállodájának falán is emléktáblát szeretnének elhelyezni, és a Puskás Alapítvány az idén már ötödször adta át az egymillió forintos pénzjutalommal járó Östreicher Emil-díjat.

Kapcsolódó témák: #labdarúgás |