Labdarúgás

Emléktábla Lakat tanár úrnak

Fotó: O. Jakócs Péter
Győr+
2020.11.26. 13:40

Születésének 100. évfordulóján Győr önkormányzata és a Győri Sportcsillagok Emlékeit Gyűjtő Alapítvány emléktáblával tisztelgett dr. Lakat Károly előtt. A „tanár úr”, ahogy a legtöbben ismerték és szólították, a városban született, itt járt iskolába, majd labdarúgó-pályafutását is Győrben, a GYAC-ban kezdte 1938-ban.

A „tanár úr”, ahogy a legtöbben ismerték és szólították, a városban született, itt járt iskolába, majd labdarúgó-pályafutását is Győrben, a GYAC-ban kezdte 1938-ban. Lakat Károly az egyetemet Szegeden végezte, magyar irodalom és történelemtanárként legalább akkora tisztelet övezte, mint edzőként.

Dr. Lakat Károly Győr sporttörténetének egyik ikonja, a legendás labdarúgóra, mesteredzőre, szövetségi kapitányra büszkék vagyunk, az emlékét ápoljuk, megőrizzük. Sikereit egy rendkívül tehetséges, szorgalmas, és példaképként állítható győri ember sikereiként egy kicsit a sajátunknak is tudjuk” – mondta az emléktábla-avató ünnepségen dr. Dézsi Csaba András polgármester.

A legendás labdarúgóedző 651 mérkőzésen ült élvonalbeli csapat kispadján, legnagyobb sikereit a Ferencvárossal és a Tatabányával érte el. Pályafutása két olimpiai aranyéremmel vált teljessé, 1964-ben és 1968-ban. A tokiói ötkarikás játékokon két győri futballistát is behívott a válogatottba, Orbán Árpádot és Palotai Károlyt. Mexikóvárosban pedig az ETO-t Keglovich László képviselte a dr. Lakat által irányított aranyérmes gárdában.

Karcsi bácsi nagyon kemény, szigorú edző volt, nála az erőnléti képzésen, a futásokban nem volt lazsálás. A mexikói olimpia előtt a tatai edzőtáborban életem legkeményebb három hetét töltöttem, futottunk a hőségben, három edzésen naponta, voltak játékosok, akik kidőltek a sorból. Aztán az olimpiai dobogón világossá vált, megérte szenvedni. Bírtuk erővel az összes meccset” – emlékezett egykori edzőjére Keglovich László.

Televíziós szerkesztő: Kárpát Zsolt

A videó megtekinthető itt:

Kapcsolódó témák: #labdarúgás |