Úszás

Elsők a vidéki klubok között

Fotó: Győri Úszó SE
Nagy Roland
2021.04.03. 14:39

Hat arany-, hat ezüst- és öt bronzéremmel zárták az országos bajnokságot a Győri Úszó SE versenyzői, ezzel klubjuk a legjobb vidéki egyesület lett az ob pontversenyében. Kiemelkedően szerepelt a győriek közül Sebestyén Dalma és Szabó Szebasztián, mindketten egyéni aranyérmeket szereztek, és váltókban is dobogóra állhattak.

Az éremtermés még a mostaninál is gazdagabb lehetett volna, ha rajthoz állhat Jakabos Zsuzsanna és Lobanovszkij Maxim, de betegség miatt, illetve elővigyázatosságból ők kihagyták a versenyt. Az országos bajnokság döntött arról, hogy kik alkotják majd a májusi budapesti Európa-bajnokságon résztvevő magyar válogatottat, és kik lehetnek ott az olimpián.

„Úszásban viszonylag hamar tudni kell, hogy mely versenyzők állnak rajtkőre az olimpián a különböző számokban. Ez volt az utolsó lehetőség, hogy valaki bekerüljön a stabil helyekre. A lényeg, hogy négy győri úszó biztosan ott lehet Tokióban július végén, augusztus elején. Jakabos Zsuzsanna, Sebestyén Dalma, Szabó Szebasztián és Lobanovszkij Maxim is induló helyen állnak, és olimpiai A-szintes idővel rendelkeznek” – mondta Petrov Árpád, a Győri Úszó SE vezetőedzője. 


A klasszisok mellett az egyesület saját nevelésű tehetségei is kiváló eredményeket értek el az Ob-n. Andor Benedek, Giczi Mátyás Zsolt, Herman Szabó Péter, Kennedy Valér Huba, Anton Kochu, Megyesi Vanda, Pózvai Kiara, és Safrankó Sára is egyéni csúcsokat úszott.

„Mindig közbejöhet valami, amikor az előzetes elvárásokat megfogalmazzuk, nálunk éppen a betegség tartott távol versenyzőket az indulástól. Ezt figyelembe véve, úgy gondoltam, hogy kevesebb helyezéssel, ponttal zárjuk az ob-t, de nagyon jól sikerült ez a hosszú hétvége. Huszonhárom versenyzővel indultunk, és senkiben sem kellett csalódni. A legjobb vidéki klub lettünk, országosan pedig a BVSC mögött a második legeredményesebb lett a GYÚSE” – tette hozzá Petrov Árpád.

A győri versenyzők közül Sebestyén Dalmának jól jött az olimpia elhalasztása, hiszen az utóbbi időben lendült igazán formába, így Rio de Janeiro után a tokiói ötkarikás játékokon is képviselheti a magyar színeket.

„Novemberben láttunk először reális esélyt arra, hogy ő kijuthat az olimpiára. Előtte valamilyen okok miatt nem jött ki a lépés Dalmának, se edzéseken, se versenyeken. Most nagyon lendületbe jött, tökéletes egyensúlyban van az élete, össze tudja hangolni az egyetemet, a magánéletét, az edzéseket, az edzőtáborokat, így kihozza magából azt ami, benne mindig is megvolt. Fiatalon ért el nagy sikereket, tehát a tehetsége megkérdőjelezhetetlen. A körülmények most lettek számára tökéletesek” – mondta a Győri Úszó SE vezetőedzője. A májusi budapesti Európa-bajnokságra a négy olimpiai A-szintet úszó győri mellett Szentes Bence is kvalifikálta magát.



Kapcsolódó témák: #Győri Úszó SE | #úszás |