Rengeteg verseny vár Sipőcz Richárdra a következő két évben

Elkezdődött a menetelés Párizs felé

Fotó: ZETApress
Nagy Roland
2022.09.17. 18:30

Sipőcz Richárdot, a győri Széchenyi-egyetem cselgáncsozóját évek óta a világ egyik legjobb fiatal versenyzőjének tartják, aki a különböző utánpótlás korosztályok megmérettetésein szinte mindent megnyert, számtalan Európa-bajnoki címet szerzett, vagy állhatott világbajnoki dobogón.

Sipőcz a tokiói olimpiára nem jutott ki, ám a 2024-es párizsi játékokon mindenféleképpen ott szeretne lenni, és erre jó esélye van. Ahhoz, hogy valóra váltsa álmát, az előtte álló két évben több kemény erőpróba vár rá. Az olimpiai kvalifikációhoz szükséges ranglistapontokat már elkezdte gyűjtögetni a felnőtt mezőnyben.

A 21 éves judós gyakorlatilag végigversenyezte az egész évet, januárban már begyűjtött egy bronzérmet egy felnőtt World Tour-viadalon, majd az Európa-bajnokságon is helytállt. A nyáron még erre a teljesítményre is rátett egy lapáttal.


Júliusban a lengyelországi Lódzban rendezett Európai Egyetemi Játékokon képviseltem a Széchenyi István Egyetemet, hiszen ennek az intézménynek vagyok a hallgatója rekreáció és életmód szakon. A mezőny bár nem volt olyan erős, mint egy felnőtt világversenyen, így is meg kellett küzdeni a sikerért, esetemben az aranyéremért. Fontos volt az indulás amiatt is, hogy további versenytapasztalatot szerezzek, és hogy a teljesítményemmel is öregbítsem az egyetem hírét. Természetesen elvárás volt saját magammal szemben a dobogós hely, de igazából csak az arannyal lehettem teljesen elégedett” – értékelte szereplését a magyar válogatott egyik legjobbja. Sipőcz szeptember első napjaiban Ausztriában, az olimpiai kvalifikációs sorozatba tartozó European Open-viadalon is aranyérmes lett.

A győzelemért járó pontok most még csak ötven százalékkal számítanak bele az olimpiához szükséges ranglistapontokba, jövőre számolnak csak ezekért a helyezésekért száz százalékkal. Úgy gondolom, reális az esély arra, hogy olyan helyen legyek +100 kg-osok között a felnőtt mezőnyben, hogy kijussak Párizsba, jó formában, jó erőben érzem magam. Az, hogy a legjobb magyar judósok között emlegetnek, számomra kellemes teher. Ha valamit el akarok érni, akkor hoznom kell az eredményeket, rengeteget kell érte dolgozni, és ez így van rendjén”  

Pihenésre szinte semmi ideje nem jut a Széchenyi Egyetem SE sportolójának, hiszen válogatottként sűrű a versenynaptára, ráadásul a pontokat is gyűjteni kell a párizsi olimpiai részvételhez.

„Jelenleg a felnőttek között, súlycsoportomban a tizenötödik vagyok a világranglistán, így nemsokára indulhatok egy meghívásos World Masters megmérettetésen, de ami most a fókuszban áll, természetesen a világbajnokság, ezt október elején rendezik. A célt nehéz meghatározni, mert komoly változások lehetnek a mezőnyben azzal, hogy valószínűleg újra ott lehetnek a vb-n az orosz judósok, nem tudjuk előre, ki milyen formában van. Mivel még utánpótlás korú vagyok, így ott lehetek az U23-as Európa-bajnokságon, és lesznek Grand Slam-viadalok is” – mondta el Sipőcz Richárd a következő időszakkal kapcsolatban. 

Kapcsolódó témák: #judo | #Sipőcz Richárd |