Elhunyt Gerd Müller, a németek legendás csatára

Fotó: DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP/KARL SCHNÖRRER
MTI
2021.08.15. 19:11

Hetvenöt éves korában vasárnap elhunyt Gerd Müller, a németek legendás labdarúgója.

A Bayern München és a német válogatott nagyszerű csatára a bajor klub színeiben 607 térmérkőzésen 566 gólt szerzett, a Bundesligában pedig 427 meccsen 365 gólig jutott, amivel toronymagasan a legeredményesebb – emlékeztet rá a halálhírről beszámoló emlékezésében a bajor klub. A német bajnokságban hétszer volt gólkirály. A válogatottban, mellyel 1972-ben Európa-, 1974-ben pedig világbajnok lett, 62 összecsapáson 68 találatot ért el.    

A “nemzet bombázója” háromszor nyert Bajnokcsapatok Európa-kupáját (BEK) és egyszer Kupagyőztesek Európa-kupáját (KEK). Négyszeres német bajnok és négyszeres kupagyőztes, 1970-ben ő érdemelte ki az Aranylabdát.    

Visszavonulása után is a Bayern München kötelékében maradt, hosszú ideig az utánpótlással foglalkozott. Évek óta Alzheimer-kórral küzdött.    

Herbert Hainer klubelnök megrendülten és szuperlatívuszokban beszélt a legendás futballistáról:    

“Ő volt minden idők legnagyobb csatára. A Bayern ma nélküle nem lenne az a klub, amelyet mindannyian szeretünk. Az emléke örökre velünk marad” – jelentette ki. Véleményéhez csatlakozott Oliver Kahn ügyvezető is: “Igazi legenda ő utolérhetetlen eredményekkel, amelyek mindig ott maradnak a Bayern és a német labdarúgás történetében.”    
Gerd Müller legszebb góljai a német válogatottban

Peter Peters, a német szövetség megbízott elnöke közölte, számára Müller minden idők legjobb csatára.    

Enrico Albertosi, az olasz válogatott korábbi kapusa, aki az 1970-es – NSZK-bronzéremmel zárult – világbajnokság elődöntőjében két gól kapott Müllertől, elmondta: “Igazi fenevad volt. A 16-oson belül semmit sem bocsátott meg, a legkisebb hibát sem engedhettük meg magunknak. Mindig készen állt a gólszerzésre.”    

A korábbi angol válogatott Gary Lineker a példaképeként emlegette a német gólzsákot: “Gyerekként imádtam nézni, rengeteget tanultam tőle. Azóta sem láttam senkit, aki ilyen veszélyes lett volna a büntetőterületen belül.

Kapcsolódó témák: #gyász | #labdarúgás |