Életműdíj az Európa-bajnok győri díjugratóknak

Pécskai István
2023.02.03. 19:25

Ötvenöt évvel ezelőtt történelmet írt a magyar díjugrató-válogatott, amely hatalmas bravúrt bemutatva, óriási meglepetésre megnyerte az ausztriai Salzburgban rendezett amatőr Európa-bajnokságot.

Érdekesség, hogy a nemzeti csapat tagjai győriek voltak: a Prutkay Zoltánnal, Nagy Tamással, Bánki Lászlóval és Juhász Józseffel felálló csapat mindkét fordulót hibátlanul teljesítette a németek, valamint a svájciak előtt, és begyűjtötte a díjugrató Nemzetek Díját.

A válogatott még élő két tagját, Juhász Józsefet és Prutkay Zoltánt életműdíjjal tüntetik ki szombat este, az ETO Park Hotelben sorra kerülő Győri Lovasbálon.

Juhász József úgy emlékezik vissza az ötvenöt évvel ezelőtt történt eseményekre, hogy eleve vesztett helyzetből sikerült nyerniük.

„Roppant viszontagságos körülmények között készültünk a megméretésre, ahova marhavagonban, a lovakkal együtt utaztunk ki Salzburgba. A pályaudvaron ki kellett ugranunk a szerelvényekből, mert még lejárónk sem volt. Hogy eljussunk a versenypályára, az is kellett, hogy szívességből elszállítsák a vonatról a lovakat” – nyilatkozta korábban Juhász József.

Hozzátette, sikerük nagy részben felkészítő edzőjüknek, Némethy Tamásnak köszönhető, aki a lovassport kiemelkedő alakja. Juhász József azt is elmondta, hogy serlegük évtizedekig méltatlan módon egy irodában porosodott, de aztán visszaszerezték az ereklyét.

A lovasbálon azokat a sportolókat is díjazzák, akik 2022-ben kiemelkedő eredményeket értek el valamelyik szakágban. A lovastusában, fogathajtásban, díjugratásban, díjlovaglásban, távlovaglásban, szabadidős lovaglásban, galoppban és lovastornában is köszöntenek tehetséges versenyzőket, emellett az év edzőjét Némethy Tamás-vándordíjjal tüntetik ki.

Kapcsolódó témák: #díjugratás | #lovaglás |