EB-selejtező

Életben tartotta a reményt a női kosárlabda-válogatott

Fotó: Pixabay
Győr+
2021.02.04. 19:45

Győri játékosokkal a soraiban sorsdöntő Eb-selejtezőn lépett pályára a női kosárlabda-válogatott a szlovákiai Pöstyénben.

A Hollandiától elszenvedett két vereség után a mieinknek mindenképpen hoznia kellett ezt a találkozót, ha szerették volna életben tartani kijutási esélyeiket a nyári kontinensviadalra. A Uni-Győr Mély-Út csapatából három játékos, Dubei Debóra, Török Ágnes és Weninger Virág, valamint másodedzői minőségében az Uni Győr vezetőedzője, Iványi Dalma tartott a válogatottal.

Egy picit döcögősen indult a mérkőzés: az első negyedet 22-19-re megnyerte a szlovák válogatott a kissé feszülten kezdő magyarok ellen. A második tízpercben aztán megváltozott a játék képe: egymás után érkeztek a magyar kosarak, s miközben a magyar válogatott húsz pont fölé jutott ebben a játékrészben, sikerült kilenc ponton tartania a házigazdákat, így tizenegy pontos előnnyel vonulhatott a nagyszünetre (31-42).

Pontatlan kísérletekkel és eladott labdákkal folytatódott a roppant hektikussá váló mérkőzés. A három pontos kísérleteink sajnos nem voltak eredményesek, ezt kihasználva pedig a vendéglátók megkezdték a felzárkózást. Hét perc alatt mindössze egy pontot dobtunk, és az volt a szerencsénk, hogy a játékot gyorsítani igyekvő szlovákok játékába is sok hiba csúszott (36-43).

Továbbra sem jött azonban össze a magyar kosár, így már azon kellett aggódni, hogy Fegyvernekiék végül ne egy ponttal zárják a harmadik harmadot.

A hazaiak természetesen éltek a lehetőséggel, és 1 pontra felzárkóztak (42-43). Végül Határ duplájával tört meg a több mint 8 és fél perces magyar kosárcsend, az utolsó felvonásra azonban a találkozó ismét teljesen nyílt lett (42-45).

A záró felvonás elején Slamova kapta el a fonalat a szlovák oldalon, és két triplájával előbb egyenlítettek (45-45), majd a vezetést is átvették a szlovákok (48-47). A magyar válogatott tartását azonban mutatja, hogy ebből a nagyon mély gödörből is talpra tudott állni, olyannyira, hogy az utolsó két percre hatpontos előnyt dolgozott ki (53-59.), amelyet a legvégére nyolc pontosra alakított:

Női Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés:

Szlovákia – Magyarország 57-65 (22-19, 9-23, 11-3, 15-20)

A győzelemmel az is eldőlt, hogy a magyar válogatott a második helynél rosszabb pozícióban nem végezhet a csoportjában, a még nyitott kérdések a holland-szlovák összecsapáson dőlnek el.

Székely Norbert, a magyar női válogatott szövetségi kapitánya így értékelt: „Nagyon jó tartása volt a csapatnak az egész mérkőzésen. Nem volt teljes összeomlás, de akadtak a gondjaink. A házigazdák védekezése miatt a második félidőben túl sok labdavezetésre kényszerültünk. Ez a csapat most is megmutatta, hogy miért szerepelt eredményesen a legutóbbi Európa-bajnokságon, és igyekszünk kiszurkolni az újabb részvételt.”

Kapcsolódó témák: #Európa-bajnokság | #kosárlabda |