Egyre népszerűbb a sakk Győrben: 125-en vettek részt a diákolimpián

Pécskai István Győr-Moson-Sopron megyei Sakkszövetség
2023.02.06. 16:59

Az elmúlt hétvégén rendezték a Győr-Moson-Sopron megyei sakk-diákolimpia döntőjét a Kisalföldi ASZC Roth Gyula Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban. A számok azt mutatják, hogy a sportág egyre népszerűbb a megyénkben: az egyéni kategóriákban összesen 125 sakkozó vett részt az eseményen, emellett 22 csapat mérette meg a tudását.

,,Szombaton voltak az egyéni kategóriák, az eseményt egyébként az iskola tanulóinak díszkürt- és néptáncbemutatója színesítette. Fiúk és lányok egyaránt megmérették magukat. Vasárnap pedig a csapatmérkőzéseket bonyolítottuk le” – mondta Lamik János, a Győr-Moson-Sopron Megyei Sakkszövetség elnöke portálunknak.

A szakember hozzátette, sokat munkálkodnak azon, hogy a sakk egyre népszerűbb legyen a megyében.

,,Összehangoltan dolgozunk a kollégáimmal. A megyében már az összes iskolát és intézményt megkerestük, hogy teret adjanak a sakknak. Szerencsére egyre több helyen érhető el a sportág oktatási szinten vagy szakkörként. Persze vannak még szabad kapacitásaink, és sok munka vár ránk” – magyarázta Lamik János.

Úgy véli, a sakk azért ideális sport a gyermekek számára, mert nemcsak a készségeket, hanem a személyiséget is fejleszti.

,,A sakk egy olyan sport, amelyben az embernek legfőképpen saját maga az ellenfele. Minden azon múlik, mennyire vagyunk szorgalmasak. Világbajnokságon és Eb-n is szerepeltek már a tanítványaink. A megyénkben van két-három tehetség, akik ha elvégzik a megfelelő munkát, akár a legmagasabb szintekre is eljuthatnak. Ugyanakkor ez hét-nyolc-kilenc éven keresztül, napi nyolc óra munkát jelent, hétvégente is” – fogalmazott Lamik János.

Ezen a hétvégén egyébként Héderváron rendezik a megyei másodosztály aktuális fordulóját. Az illetékesek minden hétre igyekeznek eseményt szervezni, hogy a gyerekek folyamatosan fejlődjenek, s versenyeken mérhessék össze a tudásukat.

Kapcsolódó témák: #Diákolimpia | #sakk |