Edzőtábor a judo őshazájában

Szabó Csilla
2019.09.16. 12:38

A Magyar Judo Szövetség szervezésében Magyarország színeit képviselte japán edzőtáborban a Vitál Judo Klub.

12 gyermek és 3 masters versenyző tért haza életre szóló élményekkel a felkelő nap országából. A tanult technikákat már hasznosíthatják az előttük álló versenyeken, decemberben pedig az őket vendéglátók érkeznek Győrbe, hogy a magyar és japán fiatal judósok tovább csiszolhassák tudásukat a tatamin.

Augusztus közepén a Vitál Judo Klub 15 versenyzője, edzője, tolmácsa és kísérője tapasztalhatta meg a híres japán vendégszeretetet a Tokiótól 150 kilométerre fekvő tartományi központban, Maebashi városában. A magyar bajnokok és helyezettek kaptak lehetőséget, hogy a kilencnapos edzőtáborban judotechnikájukat finomítsák a japán edzőpartnerekkel. Kovács János edző közel ötven éve judózik, ő is most járt először Japánban, és csak annyit mondott az ott töltött napokról, minden képzeletüket felülmúlta az ország tisztasága és az emberek fegyelme, kedvessége. Az első nap délutánján már edzésen vettek rész, a 12 és 13 éves gyerekek is hihetetlen energiával vetették magukat a küzdelmekbe és tudásuk legjavát adták a tatamin.

A motiváció és az adrenalin hatására duplán teljesített mindenki, nagy lehetőség volt a csapatnak a naponta több edzőpartnerrel vívott álló és földharc. Több judoegyesülettel mérték össze tudásukat a napi kétszer több órás edzéseken, amit az ottani klubok edzője tartott. A junior lányválogatottal is mérkőztek, a 13 éves Ternyák Levente és ikertestvére, Máté, valamint a 12 éves Tamás Tibor Balázs is egyetlen szóval illette a japán kislányokat: technikásak. Bár angolul alig beszélnek a japán gyerekek, a fiatalok közötti kommunikációban a magyarok japántudása segített, a dobások neveivel, a japánul számolással és néhány itthon, az edzőtől tanult szóval elboldogultak egymás között. A kő-papír-olló jelét pedig a japán fiatalok is ismerték.

Tokióban látogatást tettek a legendás intézményben, amit Kodokan Egyetemként emlegetnek a judósok világszerte. A hatemeletes ház minden szintjén judotermek találhatók, a sport eddigi történetét bemutató kiállításon a magyar gyerekek számára a legemlékezetesebb volt a régi judoruhák látványa, és a világ tizenhárom 10 danos judomesterének életét is megismerhették. A még élő három 10 danos mester példaképül is szolgálhat a fiataloknak éppúgy, mint az edzőnek és a masters bajnokoknak.

A híres japán fegyelmet és rendet nem csak az edzőtermekben tapasztalták meg az edzőtáborozók. Vendéglátóik minden napjukat percre pontosan beosztották, elkísérték őket vidámparkba, tradicionális teaházba, buddhista templomba, részt vettek nyárbúcsúztató banketten, készíthettek saját evőpálcikát, amelyet már az első naptól mindenki jól használt még a levesekhez is. Az egyik legkülönlegesebb élményként a WC-papucsot említették, csak azzal mehettek be a mellékhelyiségekbe, amely szőnyegpadlóval borított volt, de érdekesnek találták a szobájukba naponta kikészített új kimonókat is. A modern technika néha kifogott a kisebbeken, volt aki mezítláb, kimonóban állt indulás előtt a szálloda halljában, mert kizárta magát a szobából. Napok teltek el, mire rájöttek arra, miért olyan élénk a csapat még késő éjjel is, az edzéseken megivott sportitalokban túl sok volt a vitamin. A hazaúton pedig még a Japán felé tartó járaton elvesztett telefon is megkerült Dubajban.

Fotó: Vitál Judo Klub

Kapcsolódó témák: #Helyi sport |