VB 2022

Drámai végjáték után argentin siker

Győr+ FIFA World Cup
2022.12.10. 00:59

Argentína lesz Horvátország ellenfele a katari labdarúgó-világbajnokság keddi elődöntőjében, mivel a péntek esti negyeddöntőben 2-2-es döntetlent követően a tizenegyespárbajban 4-3-ra legyőzte a holland válogatottat.

A találkozón gólt és gólpasszt elérő Lionel Messi megszerezte tizedik világbajnoki találatát, amivel a legeredményesebb aktív játékos lett a német Thomas Müllert utolérve, míg argentinként Gabriel Batistutát érte utol az élen. A katari tornán eddig négyszer eredményes argentin csapatkapitány a mérkőzések számában a második helyre jött fel, így már csak egy találkozó választja el a 25 meccsel csúcstartó német Lothar Matthäustól.
    Az argentin-horvát elődöntőt kedden rendezik.

Negyeddöntő:
Hollandia-Argentína 2-2 (0-1, 2-2, 2-2) – 11-esekkel: 3-4


Luszail, 88 235 néző, v.: Mateu Lahoz (spanyol)
    gólszerzők: Weghorst (83., 90+11.), illetve Molina (35.), Messi (73., 11-esből)
    sárga lap: Timber (43.), Weghorst (45+2., a kispadon), Depay (76.), Berghuis (88.), Bergwijn (90+1., a kispadon), Dumfries (a 11-esek során), Lang (a 11-esek során), illetve Acuna (43.), Romero (45.), L. Martínez (77.), Paredes (89.), Messi (90+10.), Otamendi (90+12.), Montiel (109.), Pezzella (112.)

    Hollandia:

Andries Noppert – Jurriën Timber, Virgil van Dijk, Nathan Ake – Denzel Dumfries, Frenkie de Jong, Marten de Roon (Teun Koopmeiners, a szünetben), Daley Blind (Luuk de Jong, 65.) – Cody Gakpo (Noa Lang, 113.), Memphis Depay (Wout Weghorst, 78.), Steven Bergwijn (Steven Berghuis, a szünetben)

    Argentína:

Emiliano Martínez – Cristian Romero (German Pezzella, 78.), Nicolas Otamendi, Lisandro Martínez (Angel Di Maria, 112.) – Nahuel Molina (Gonzalo Montiel, a hosszabbítás szünetében), Rodrigo De Paul (Leandro Paredes, 66.), Enzo Fernández, Alexis Mac Allister, Marcos Acuna (Nicolas Tagliafico, 78.) – Lionel Messi, Julian Álvarez (Lautaro Martínez, 82.)

    I. félidő:
    
    35. perc: Messi kapott labdát a holland térfél jobb oldalán, befelé húzott, majd szenzációsan tálalt az üresen kilépő Molina elé, aki megelőzte Van Dijkot és a kifutó Noppert mellett a kapuba lőtt (0-1).

    II. félidő:
   
    71-73. perc: Acuna vezette a labdát a bal oldalon a 16-os felé, majd visszahúzta a labdát, Dumfries pedig elhúzta a lábát. A büntetőt Messi fél magasan, nagy erővel a kapu bal oldalába rúgta (0-2).
    83. perc: jobb oldalról érkező beadásra Weghorst mozdult jól a rövid oldal felé, 8 méterről gyönyörűen a jobb alsó sarokba csúsztatott (1-2).
    90+11. perc: Koopminers 19 méterről nem kapura lőtt szabadrúgásból, hanem az argentin sorfal mellett álló Weghorsthoz passzolt, aki kapura fordult és a bal alsó sarokba gurított (2-2).

    11-esek:
   
    Van Dijk jobbra tartó, félmagas lövését Emiliano Martínez vetődve védte.
    Messi a labdát az elvetődő Noppert helyére gurította (0-1).
    Berghuis balra tartó, nagy erejű, félmagas lövését Martínez vetődve kiütötte.
    Paredes magasan a jobb felső sarokba lőtt (0-2).
    Koopmeiners a kapu bal oldalába bombázott (1-2).
    Montiel magabiztosan a kapu bal oldalába lőtt (1-3).
    Weghorst laposan a jobb alsó sarokba lőtt (2-3).
    Enzo Fernández a jobb alsó sarok mellé lőtt.
    Luuk de Jong higgadtan a kapu jobb oldalába gurított (3-3).
    Lautaro Martínez a jobb felső sarokba lőtt, ezzel Argentína továbbjutott, Hollandia pedig kiesett (3-4).

    Visszafogott iramban kezdődött a mérkőzés. Az hamar egyértelműnek tűnt, hogy a csapatok a kockáztatás látszatát is igyekezték elkerülni. A hollandok Messinek nem akartak teret adni, míg az argentinok azt akarták elkerülni, hogy a gyors holland támadótriónak legyen területe a védelmet lerohanni. A tervek a 35. percig mindkét oldalon jól működtek. Addig meddő mezőnyjáték folyt a pályán nagy helyzetek és lövések nélkül. Aztán teljesen váratlanul Argentína vezetést szerzett Messi nagyszerű passzának köszönhetően. A találat néhány percre megzavarta Hollandiát, ám az argentinok ezt nem tudták kihasználni. Az európai csapat ezt követően lényegesen többet birtokolta a labdát, ám nem tudta feltörni a dél-amerikaiak szervezett védelmét.

Van Gaal kettős cserével próbálkozott a szünetben, de a hollandok támadójátéka nem lett jobb a második játékrész elejére. Az előnyben futballozó argentinok kiválóan védekeztek és labdaszerzések után veszélyesen indultak meg, összességében pedig érezhetően az történt a pályán, amit ők akartak. Az idő múlásával Hollandia egyre tanácstalanabb lett, képtelen volt labdabirtoklásával mit kezdeni, nemhogy helyzetig, de lövésig sem jutott. A továbbjutás aztán a félidő közepén eldőlni látszott, amikor Messi büntetőből megduplázta az előnyt, ám a hajrában ívelésekkel próbálkozó Hollandia szépített, majd többször az egyenlítéshez is közel járt. Végül a rendes játékidő ráadásának 11. percében egy szenzációs szabadrúgás-variáció végén hosszabbításra mentette a meccset.

A rendes játékidő utolsó negyedórájában több szituációban is kis híján verekedésig fajult a helyzet. A legkomolyabb feszültséget Paredes váltotta ki, aki egy argentin szabálytalanság után a labdát nagy erővel a holland kispadba rúgta, amire valamennyi cserejátékos a pályára rohant. Később a holland egyenlítést és lefújást követően is kakaskodtak egymással a játékosok.

A hosszabbításra olyannyira megnyugodtak a kedélyek, hogy az első tizenöt perc helyzet nélkül telt el. A másodikban aztán megélénkült a mérkőzés, mindkét csapat igyekezett megszerezni a mindent eldöntő találatot, amihez az argentinok többször is nagyon közel voltak, Fernández az utolsó percben a kapufát találta el.

A 11-esek során a higgadtabb argentinok diadalmaskodtak, így készülhetnek a horvátok elleni elődöntőre.

Korábban írtuk:

Kapcsolódó témák: #FIFAWorldCup | #labdarúdás | #Qatar2022 | #vb2022 |