Drámai végjáték után a bronzért csatázhat az ETO

Győr+ / MTI Fotó: O. Jakócs Péter
2023.06.03. 16:51

Félelmetes iramban kezdett be a címvédő Vipers az ETO ellen Bajnokok Ligája négyes döntő első szombati mérkőzésén. Ambros Martín tanítványai óriásit küzdöttek a második félidőben, de vasárnap a bronzért csatáznak majd.

Gyenge első félidő után a hajrában óriási küzdelemben és rendkívüli izgalmak közepette a Győri Audi ETO KC kikapott a legutóbbi két kiírásban diadalmaskodó norvég Vipers Kristiansand együttesétől a női kézilabda Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjének szombati első elődöntőjében.

Győri Audi ETO KC–Vipers Kristiansand 35-37

Győri-Lukács Viktória: Az elejét nagyon elrontottuk, a végén mindent megtettünk, de addigra akkora előnyt adtunk az ellenfelünknek, amit már nem tudtunk ledolgozni. Tudtuk, hogy nagyon sokat fognak futni, mégis nagyon sok gólt kaptunk az első félidőben, sajnos nem tudtuk őket megállítani.

Stine Oftedal: Az elején rengeteg gólt kaptunk, 23-at az első félidőben, ilyet nem engedhetünk meg magunknak. A gyors tempó nem lepett meg minket, az viszont annál inkább, hogy ezt a helyzetet nem tudtuk kezelni. Fantasztikusan kézilabdázott a Vipers, remek egyéni teljesítményeket láthattunk a túloldalon. Csalódottak vagyunk, de az este újraépítjük magunkat, és mindent meg fogunk tenni a vasárnapi bronzmérkőzésen.

Ambros Martín: Az első félidőben nagyon nehezen ment nekünk a játék. A támadásunk rendben volt, de az ellenfél lerohant bennünket és a védekezésünk nagyon gyengére sikeredett. A második félidőben mindent megpróbáltunk, keményebben védekeztünk, jobban játszottunk, de kulcsmomentumokban többször is hiba csúszott a játékunkba.

Ana Gros: Az első félidőben egyszerűen nem voltunk képesek hatékonyan védekezni, le-föl szaladgáltunk a pályán és ezzel a saját kapusaink dolgát is rendkívül megnehezítettük és közben rengeteg energiát elpazaroltunk. De őszintén, ma jobb volt a Vipers, mint mi, ezért gratulálok nekik! Holnap mindent beleadunk, hogy legalább a bronzérmet megszerezzük!

Markéta Jerabkova (Vipers): Kívülről könnyűnek tűnhetett ez a mérkőzés, de egyáltalán nem volt az. A végén nagyon ránk jöttek győriek, meg kellett harcolnunk a győzelemért. Ez a meccs nagy részben a futásról szólt, éppen ezért rengeteg készültünk rá, hogy ilyen gyors játékot tudjunk játszani.

Galéria: Marcali Gábor

Galéria: O. Jakócs Péter

A találkozóról részletes tudósítás itt olvasható:

A győriek keretéből Veronica Kristiansen és Silje Solberg, a Vipersből Martine Karigstad Andersen, Vilde Kaurin Jonassen, Marta Tomac, Hanna Maria Yttereng és Ana Debelic hiányzott.

A két együttes hetedszer találkozott egymással a BL-ben, ezt megelőzően a magyar csapat négyszer, a norvég kétszer győzött. A tavalyi döntőt éppen ez a két csapat játszotta az MVM Dome-ban: akkor 33-31-re kerekedett felül a norvég gárda, amely a szovjet Szpartak Kijev, az osztrák Hypo Niederösterreich és a Győr után negyedik csapatként célozta meg most a sorozatban elért három BL-sikert.

A négyes döntő első gólját Stine Oftedal révén a győriek szerezték, a gyors és helyenként kapkodó játékot jellemezte, hogy hat perc elteltével mutatta be az első védést Sandra Toft. A szoros, egy-két gólos különbségről a Vipers tudott elmozdulni, és mivel a 11. percben négygólos előnyt alakított ki (9-5), időt kért a győriek idény végén távozó vezetőedzője, Ambros Martín. A játék képében nem hozott változást a játékmegszakítás, a kristiansandi alakulat gyors és pontos támadásbefejezéseivel tartotta a különbséget, az első félidő utolsó hat percére pedig úgy fordultak a felek, hogy a Vipers 20-13-as előnyét mutatta az eredményjelző. Eközben egyre intenzívebbé vált a szurkolás a nézőtéren, melynek jelentős része zöldben pompázott a győri és ferencvárosi drukkerek jóvoltából, utóbbiak is a hazai riválist támogatták ezen a találkozón. A szünetig hétszer eredményes Oftedal vezérletével mínusz négyre is visszazárkózott a kisalföldi klub, amely a pihenőre ötgólos hátránnyal vonulhatott.

A fordulást követően lassult a játék, a norvégok ebben a periódusban nem tudtak sorozatban gyorsan könnyű helyzeteket kialakítani, a lehetőséggel élve a határozottabban kézilabdázó ETO a második félidő derekára háromgólosra olvasztotta a különbséget (26-29). A záró öt perchez közeledve kettős emberhátrányban is betalált a Győr és nem engedte ellépni riválisát, így kiélezett végjáték következett. Az utolsó percben emberelőnyben egygólosra faragta lemaradását a magyar csapat, azonban a Vipers is be tudott találni, ezzel biztosította fináléba jutását. A Győr – 2021 után ismét – a harmadik helyért léphet pályára.

Oftedal 11 találatával lett a mérkőzés legeredményesebb játékosa, Ana Gros kilenc gólt szerzett. A Vipersből Jamina Roberts nyolc, a tavalyi négyes döntő legértékesebb játékosának megválasztott Markéta Jerábkova hét kísérletét értékesítette. A kapusok közül Amandine Leynaud hat, Sandra Toft négy védést mutatott be, a túloldalon Katrine Lunde 11, Sofie Börjesson egy lövést védett.

Videók: Nagy Roland

Korábban ma a témában:

Kapcsolódó témák: #Bajnokok Ligája | #Final Four | #Győri Audi ETO KC |