Euróba-bajnokság

Döntőben a tornászválogatott

Fotó: Magyar Torna Szövetség
Győr+
2020.12.11. 14:25

A magyar torna történelmében tíz éve nem tapasztalt sikert ért a felnőtt tornász válogatott.

A magyar torna történelmében tíz éve nem tapasztalt sikert ért a Bátori Szabolcs, Kiss Balázs, Mészáros Krisztofer, Tomcsányi Benedek, Vecsernyés Dávid alkotta felnőtt tornász válogatott azzal, hogy bejutott a csapatdöntőbe a tornászok mersini Európa-bajnokságán, ahol a fiúk hat egyéni szerenkénti döntős helynek is örülhettek.

Csütörtökön a felnőttek selejtezőivel folytatódott Törökországban a férfiak Európa-bajnoksága. A felnőtt mezőnyben a csapatok versenyében – ahol szerenként öt főből lehetett választani, négy versenyző mutatkozott be és a három legjobb eredmény számított. A Bátori Szabolcs, Kiss Balázs, Vecsernyés Dávid, és a két, Győri Atlétikai Club-os versenyző  Mészáros Krisztofer,  illetve Tomcsányi Benedek alkotta felnőtt válogatott nagyon jól teljesített, összeszedetten mutatta be gyakorlatait, így 241.961 pontot gyűjtött, amivel a harmadik helyen zárt a selejtezőben, és bejutott a hatcsapatos szombati döntőbe.

A mieink hat szerenkénti finálét is szereztek, közülük Mészáros Krisztofer szerepelt a legjobban, aki három szer, a talaj (14.333, 5. hely), a lólengés (14.066, 2. hely) és a korlát (13.966, 6. hely) döntőjébe is bekerült. Korláton Tomcsányi Benedek is döntőzik (13.666, 8.hely), gyűrűn pedig harmadik számú tartalék lesz (13.200). Az Európa-bajnoki bronzérmes Vecsernyés Dávid nyújtón 14.133 ponttal másodikként jutott a legjobb nyolc közé. A BHSE klasszisa ezen felül lólengésen nyolcadik lett 13.233 ponttal, így két döntőben lesz érdekelt.

“Nagyon jól sikerült mind a hat szerem, rontás nélkül végigcsináltam mindent. Óriási öröm, hogy három szeren is döntőbe kerültem, és fantasztikus, hogy a csapat is ilyen jó volt. Legalább ilyen gyakorlatokat kell bemutatnunk a csapatdöntőben is. Azt most egy picit sajnálom, hogy egyéni összetettben nem hirdetnek eredményt, mert kiszámoltuk, a pontszámom a második helyet hozta volna” – nyilatkozta Mészáros Krisztofer.

“Az biztos, hogy az utolsó 10 évben nem került csapatfináléba a magyar együttes, volt, hogy éppen lemaradtunk kilencedikként a nyolcas döntőről, úgyhogy óriási eredmény, hogy ott vagyunk a hatos döntőben, ráadásul harmadikként. A pontszámunk is nagyon jó, két éve ugye a 11. helyen zártunk, de akkor 3 ponttal kevesebbet szereztünk. Ez egy nagyon jó bemelegítés volt, hiszen a verseny csak most kezdődik. Az utolsó szólításokon itthon már lehetett látni, hogy benne van a csapatban a jó eredmény, hiszen nagyon keveset hibáztak. Korábban mondtam is, hogy lehet meglepetés, nos, a csapatdöntőre és Mészáros Krisztofer eredményére gondoltam, mert Vecsernyés Dávid fináléjában reménykedtünk. Ráadásul Krisztofer 82.431 pontot, élete legjobbját érte el egyéni összetettben, és ha itt hirdettek volna eredményt, bizony második lenne. Nagyon örülök, mert látni a fejlődést, szép kezdet volt, de ahogy az előbb mondtam, a verseny még csak most kezdődik” – értékelt Kovács István szövetségi kapitány.

Fotó: gyac.hu

Hihetetlen sikert ért el az Európa-bajnokságon a magyar férfi junior csapat. A Balázs Krisztián, Kovács Márton, Dobrovitz Ádám, Závory Szilárd és a GYAC-os Molnár Botond alkotta együttes ezüstérmet szerzett a csapatversenyben. Ezzel sporttörténelmi tettet hajtott végre, korábban ugyanis soha nem volt ilyen eredmény a magyar torna történelmében.

Forrás: gyac.hu

Kapcsolódó témák: #atlétika | #Európa-bajnokság | #GYAC |