Hirdetés

Díjazták a legjobbakat

Fotó: MTI/Illyés Tibor
Győr+
2020.01.17. 06:06

Összesen 399 szavazat alapján hirdettek győzteseket csütörtökön az M4 Sport-Az Év sportolója gálán.

Hirdetés

A 62. alkalommal rendezett szavazás győzteseit az M4 Sport-Az Év sportolója gálán, a Nemzeti Színházban hirdették ki, itt vehették át díjaikat a kategóriák legjobbjai. A sorrend 399 szavazat alapján alakult ki.

A kategóriaelsők:

Hirdetés

Az év férfi sportolója: Milák Kristóf (úszó)

Az év női sportolója: Hosszú Katinka (úszó)

 Az év csapata hagyományos csapatsportokban: FTC férfi vízilabdacsapata
 
Az év csapata egyéni sportágak csapatversenyeiben: Babos Tímea, Kristina Mladenovic (női teniszpáros)

Az év edzője: Varga Zsolt (az FTC férfi vízilabdacsapata)

 Az év férfi labdarúgója: Gulácsi Péter (RB Leipzig)

Az év női labdarúgója: Jakabfi Zsanett (VfL Wolfsburg)

Az év gólja: Zsóri Dániel (Debreceni VSC) Ferencváros elleni találata

MLSZ-életműdíj: Mezey György

MSÚSZ-MOB-életműdíj: Wichmann Tamás (kenus)

Az év fogyatékos férfi sportolója: Kiss Péter Pál (parakajakos)

Az év fogyatékos női sportolója: Ekler Luca (paraatléta)

Az év fogyatékos csapata: férfi speciális olimpiai kosárlabda-válogatott

Az év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzője: Szabó Álmos (úszás)

A férfi győztes címét azzal érdemelte ki Milák, hogy a kvangdzsúi világbajnokságon 200 méter pillangón megdöntette minden idők legeredményesebb olimpikonjának, Michael Phelpsnek a világrekordját, és ezzel aranyérmes lett.

Milák Kristóf átveszi díját
Fotó: MTI/Illyés Tibor

“Magam ellen szurkoltam, hogy ne kelljen itt állnom, mert nem a szavak, hanem a tettek embere vagyok” – mondta a színpadon Milák.

A férfi győztesnek járó díjat Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárral együtt Mark Spitz kilencszeres olimpiai bajnok amerikai úszó adta át.

“Nagyon nagy élmény volt a 2017-es vizes világbajnokság, amikor legutóbb itt jártam. De örülök, hogy már nem kell úsznom, mert ma sokkal gyorsabbak nálam” – mondta a legendás sportoló, aki pályafutásával kapcsolatban kiemelte Zádor Ervint. Szerinte az 1956-os, melbourne-i olimpia vízilabda bajnoka nélkül biztos nem maradt volna úszó, mert 12 és 14 éves kora között akkor volt az edzője, amikor abba akarta hagyni az úszást. “Megtiszteltetés számomra, hogy olyan embernek adhatom át a díjat, aki 10 másodperccel gyorsabb volt nálam a világbajnoki aranya alkalmával”.

A női győztes a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka lett, aki két aranyéremmel bővítette medálgyűjteményét a kvangdzsúi vb-n. Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok vívó díjátadóként azt kívánta neki, hogy pályafutása befejeztével annyi gyermekkel ajándékozza meg családját, ahány ötkarikás aranyéremmel zárja karrierjét.

 Az edzők kategóriájában a Ferencváros férfi vízilabdacsapatát felkészítő Varga Zsolt kapta a legtöbb szavazatot, miután minden létező trófeát elhódított tanítványaival, így többek között a Bajnokok Ligájában is csúcsra ért.

Az év legjobbja a hagyományos csapatsportokban a férfi vízilabda Bajnokok Ligája-győztes Ferencváros lett, az egyéni sportágak csapatversenyei kategóriában pedig Babos Tímea és a francia Kristina Mladenovic világbajnok női teniszpárosa végzett az élen a szavazáson.

“Most átvettük a stafétát a győzi kézisektől, de remélem, méltóak leszünk rá és mi is hasonló sikerszériát indítottunk el” – utalt a zöld-fehérek csapatkapitánya, Varga Dénes a másik jelöltre, a 2017-ben, 2018-ban és tavaly is BL-győztes győri kézisekre.

Az év férfi labdarúgójának Gulácsi Pétert, az RB Leipzig és a magyar válogatott kapusát, míg az év női futballistájának Jakabfi Zsanettet, a Wolfsburg játékosát választották, mindketten megismételték tavalyi sikerüket. Az év gólja a tavasszal még debreceni Zsóri Dániel Ferencvárosnak a hosszabbításban ollózott győztes találata lett, amellyel a világfutballjának legszebb góljáért járó Puskás-díjat is elnyerte. A Magyar Labdarúgó Szövetség életműdíját Mezey György korábbi szövetségi kapitány kapta.

Gulácsi Péter Fotó: MTI/Illyés Tibor

A Magyar Olimpiai Bizottság és az MSÚSZ életműdíját a kilencszeres világbajnok kenusnak, Wichmann Tamásnak ítélték, akit felállva, vastapssal fogadott a publikum. A legendás sportember erő, kitartás és szerencse mellett “egy kis hazafiságot” kívánt a tokiói olimpiára kiutazó magyar sportolóknak.

“Elszállt felettem az idő” – utalt rákbetegségére az MTK legendás sportolója, és szeretetcunaminak nevezte a közönség köszöntését.

A fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzők közül a Vasas úszóit felkészítő Szabó Álmos kapta az elismerést, az év fogyatékos csapata a férfi speciális olimpiai kosárlabda-válogatott lett, a férfiaknál Kiss Péter Pál parakajakos, a nőknél Ekler Luca paraatléta volt a tavalyi év legjobbja.

A 14 díjátadó ceremóniát elválasztó produkciókban összesen 178 fellépő lépett színpadra. Az idei ötkarikás játékokra utalva szerepet kaptak az 1964-es tokiói olimpia hősei.

Kapcsolódó témák: #Győri Audi ETO KC | #labdarúgás | #tenisz | #úszás |
likeold
a fb oldalunkat