Női kosárlabda

Cziczás László az új edző, két amerikai érkezik

Illusztráció: Vig Norbert
Győr+
2022.06.06. 17:22

Cziczás László személyében új edzője lett az UNI Győrnek. Mint arról Fűzy András elnök korábban már beszélt: a váltást a kispadon az indokolta, hogy új impulzusokra van szüksége a csapatnak.

Iványi Dalmától, a korábbi vezetőedzőtől pár napja köszönt el az UNI Győr csapata, most pedig közleményben jelentették be az új vezetőedzőt, és két új érkezőt is.

„Két út állt előttünk, vagy külföldi, vagy magyar szakembert választunk. Mivel a koncepciónkban fontos a magyar játékosok fejlesztése, a tehetséges fiatalok beépítése, ezért elvetettem a külföldi edzőt, mert neki idő kell, hogy megismerje a mezőnyt, a játékosokat. A magyar ugyanakkor könnyen képbe helyezhető, sőt, ismeri a hazai mezőnyt. Így esett Cziczás Lászlóra a választás, akivel több ízben dolgoztam együtt a különböző korosztályos válogatottakban, és nagyon jó szakmai és emberi kapcsolat alakult ki közöttünk. Maximálisan alkalmasnak tartom arra, hogy a következő két szezonban feljebb léptesse csapatunkat” – indokolta Cziczás László kinevezését Fűzy András.

A korábban Cegléden és Diósgyőrben dolgozó szakember stábjához Földi Attila csatlakozik, aki a Vasas és a DVTK vezetőedzője volt, emellett jelenleg a 3×3-as női válogatott szövetségi kapitánya.

A játékosállományban sok változás nem lesz.

„A legfontosabb az állandóság, ezért is szerettük volna egyben tartani a csapat magját. Ez egyébként azért sem volt nehéz, mert a legtöbb játékosunknak élő szerződése van. Úgy gondoljuk, ezek a játékosok sokkal többre hivatottak, mint amit az elmúlt szezon eredményei tükröznek” – fogalmazott az UNI Győr elnöke, aki hozzátette: általában az idegenlégiósok sűrűbben cserélődnek a kluboknál, de ezúttal itt sem lesz mozgás.

„Nagy örömünkre Beatrice Mompremier és Sabina Oroszová is a csapat tagja marad. Új játékosként érkezik az amerikai center, Peyton Williams, aki legutóbb Franciaországban kosárlabdázott, valamint irányítóként a szintén amerikai Aaryn Ellenberg, aki a török Hatay játékosa volt az előző szezonban. Egy fiatal magyar játékos is csatlakozik hozzánk külső posztra, Bach Boglárka a Vasastól igazol Győrbe. A saját utánpótlásunkból pedig az edzők javaslatára a tizenhat és fél éves Sághi Kata kapja meg az esélyt, hogy belekóstolhasson a felnőttcsapat légkörébe” – mondta Fűzy András.

Cziczás László székfoglalójában elmondta: miután hosszabb ideje nem dolgozott vezetőedzőként, nagy izgalommal vág neki a munkának Győrben.

„Nagyon várom ezt az új kihívást, azon dolgozunk majd, hogy sikeresek legyünk. Nem lesz ez egyszerű feladat, mert minden csapat erősödik, de a feltételek adottak. A keret a tavalyihoz képest nem változott érdemben, tisztában vagyok a játékosok képességeivel, erősségével, belőlük szeretnénk kihozni a maximumot. Bízom abban, hogy eredményes időszak előtt állunk” – kezdte csapatunk új vezetőedzője, aki 2020-ban két szezon után távozott a DVTK kispadjáról, azóta klubcsapatnál nem dolgozott.

„Szívesen folytattam volna azt a munkát, de ez végül nem így történt. Unatkozni nem unatkoztam, hiszen a felnőtt női válogatott szakmai stábjának tagjaként, valamint a korosztályos válogatott szövetségi edzőjeként volt dolgom, emellett pedig jól is jött egy kis pihenő, hiszen hat évet csináltam végig úgy, hogy gyakorlatilag nyári szünetem sem volt” – folytatta Cziczás László, aki tavaly vb-bronzérmes lett az U19-es válogatottal, idén pedig a soproni U20-as Európa-bajnokságra készül a csapattal.

„Nagyjából a tavalyi kerettel vágunk majd neki a felkészülésnek a jövő héten. Sajnos lesznek hiányzóink, de bízom abban, hogy ismét eredményesek tudunk majd lenni, és augusztus közepén esetleg egy EB-éremmel kezdhetem el a munkát Győrben” – tette hozzá az új vezetőedzőnk.

A 2022/23-as szezon kerete: Aaryn Ellenberg, Ruff-Nagy Dóra, Dombai Réka, Weninger Virág, Dubei Debóra, Bach Boglárka, Rozmán Lilla, Baffy Fanni, Sághi Kata, Török Ágnes, Varga Zsófia, Sabina Oroszová, Beatrice Mompremier, Peyton Williams

A szakmai stáb: Cziczás László vezetőedző, Földi Attila másodedző, Fűzy-Antolovics Adél másodedző, Sebestyén Balázs erőnléti edző, Burdi Szabolcs fizikoterapeuta, Viniczai Kata technikai vezető, Alföldi Zoltán sportpszichológus.

Peyton Williams
Született: 1998. április 27.
Magasság: 193 cm
Korosztályos amerikai válogatott, együtt játszott Beatrice Mompremierrel is.
Eredményei: Az első játékos a Kansas State Egyetemen, aki legalább 1500 pontot, 900 lepattanót, 200 gólpasszt, 150 labdaszerzést és 100 blokkot mutatott be. Kétszeres Big12-All Star (Big12: Kansas, Kansas State, Baylor, Iowa State, Oklahoma, Oklahoma State, Texas, Texas Christian, Texas Tech and West Virginia).
Csapatai: Kansas State, Szpartak Vidnoje (orosz), Seattle Storm, Saint-Amand (francia).
Aaryn Ellenberg
Született: 1992. július 19.
Magasság: 167 cm
Csapatai: Oklahoma Egyetem, Chicago Sky, Basket Konin (lengyel), Flying Foxes Vienna (osztrák), Snaefell (izlandi), MBK Ruzomberok (szlovák), Rockhampton Cyclones (ausztrál), Saint-Amand (francia), CCC Polkowice (lengyel), Hatay (török)
Eredményei: Háromszoros Big12-All Star, Egyetemi Világjátékok-győztes (2013), osztrák bajnok és kupagyőztes (2016), szlovák kupagyőztes (2019).
Cziczás László
Született: 1979. február 14.
Pályafutása játékosként: Szolnok (1993–2000), Tiszaújváros (2000–2001, kölcsönben), Szolnok (2001–2009), DEAC (2009–2010)
Edzőként: Cegléd (2014–2018), DVTK (2018–2020). A magyar női válogatott másodedzője, az U20-a női válogatott szövetségi edzője.
Eredményei: MK-2. (Cegléd), magyar bajnoki 2. (DVTK), vb-3. (U19-es válogatott)
Földi Attila
Született: 1990. október 8.
Pályafutás: Cegléd (2010–2016, utánpótlásedző), Cegléd (2011–2016, felnőttcsapat másodedzője), Kecskemét (2016–2017, utánpótlásedző), Vasas (2017–2020, vezetőedző), DVTK (2020–2021, vezetőedző).
Eredményei: Európa-bajnok, vb-3. (U18-as női 3×3-as válogatott)
Kapcsolódó témák: #női kosárlabda | #UNI Győr MÉLY-ÚT |