Csúcson a parasport Győrben

Győr+ Fotó: Vig Norbert
2024.02.19. 09:41

Győr sportos város, ahol megbecsülik és kiemelten támogatják azokat a sportolókat, akik dicsőséget szereznek a városnak és jó hírét viszik a világban. Emellett a valamilyen fogyatékkal élők sportját, fizikai aktivitását is mindenben segíti az önkormányzat. Az elmúlt évek történései alapján kijelenthető, Győr a parasport fellegvárává vált, ahol a valamilyen fogyatékossággal küzdők minden lehetőséget és támogatást megkapnak, hogy sportolhassanak.

„Amikor polgármester lettem, elgondolkodtam azon, merre fejlődhet tovább a város. Arra gondoltam, hogy a sport területén igazán nehéz dolgom lesz, hiszen egy olimpiai bajnok polgármestertől vettem át a várost, de azt kell, hogy mondjam, sikerült továbblépnünk. A cél az volt, hogy minden eddiginél több embernek adjuk meg a lehetőséget, hogy minőségi körülmények között sportolhasson, mindezt korosztálytól, nemtől függetlenül, kiemelt figyelmet szentelve a sérültséggel élőkre. Azt, hogy ez a terület mennyire fontos számomra, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a némettolmácsom a városházán kerekesszékes, Patkás Tomit, a világ egyik legjobb nyílt vízi paraúszóját Győr parasport-nagykövetének neveztem ki, és esélyegyenlőségi polgármesteri biztosként Fóris Norbertet bíztam meg, aki születésétől fogva teljesen vak” – mondta dr. Dézsi Csaba András polgármester.

A „Tomi Rocky” becenévre hallgató nyílt vízi úszó időről időre elkápráztatja az embereket a teljesítményével. „Tomi Rocky” rendszeresen érzékenyítő beszélgetéseket tart Győrben, életútjával példát mutat a jövő nemzedékének.

Fóris Norbert teljes életet él, négy diplomája van. Kiemelkedő eredményeket ér el dzsúdóban, készül az idei paralimpiára, és mindent megtesz azért, hogy Győrben a fogyatékkal élők érdekeit képviselje.

2023 decemberében rendezték meg az asztaliteniszezők évzáró gáláját, amelyen a győri Szvitacs Alexa gyűjtötte be az év női parapingpongosának járó elismerést. A 34 esztendős, világ- és Európa-bajnok klasszis több győri társához hasonlóan jó esélyekkel indulhat az idei párizsi paralimpián. Alexa ép asztaliteniszezőként kezdte pályafutását, 2018-ban vérmérgezés miatt kellett amputálni a bal alkarját és az összes lábujját. Már a kórházi ágyán elhatározta, hogy para-sportolóként folytatja, és meg sem áll az olimpiáig. Bízhatunk benne, hogy Alexa ötkarikás aranyéremmel teszi fel a koronát kiemelkedő pályafutására. Ebben bízik edzője Vitsek Iván is, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy a sportoló a legjobb formáját hozza és kijusson az olimpiára.

„Győr parasportélete rendkívül gazdag. Időről időre szép sikereknek örülhetünk. Mindig fontos, hogy legyenek versenyzők, akik Győr hírnevét messzire viszik. Példaképekről, a közösségben rendkívüli értékekkel bíró emberekről beszélhetünk. Erőt tudnak mutatni mindenki számára, hogy a sport kiút lehet a nehézségekből. Fantasztikusak az eredmények, amelyeket elérnek” – fogalmazott Szeles Szabolcs sportért is felelős alpolgármester.

A győri önkormányzat a Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Staféta DSE munkáját is segíti. A két szervezet több sportágban rendez versenyeket: legutóbb erőemelésben mérették meg magukat a fiatalok, február 15-én, pénteken pedig országos floorballviadalon szerepelhetnek Győrben. A speciális olimpia a sporttal buzdítja és ad erőt az értelmi fogyatékossággal élőknek. Küzd az elfogadtatásukért, az egymás megértésének és tiszteletének fontosságát hangsúlyozza világszerte. Győr pedig teljes vállszélességgel támogatja ezt a mozgalmat.

A február 22-i magyar parasport napjához kapcsolódóan különleges, kétnapos eseményt szervezett a Széchenyi István Egyetem. Azzal a céllal, hogy a fogyatékkal élők különböző sportágakat próbálhassanak ki. Izgalmas programokban nem volt hiány, többek között curling- és jégkorong-bemutatóra várták az érdeklődőket a Győri Jégsport Központba.

Szombaton tartották az MKSZ Parasport Albizottság által szervezett kerekesszékes kézilabda-bajnokság 3. fordulóját városunkban. A Győri Szekerek csapata első alkalommal játszhatott hazai pályán. Az Olimpiai Sportparkban rendezett hármas tornán a házigazda győriek mellett, a szegedi, illetve a diósgyőri kerekesszékes együttesek vettek részt.

Kapcsolódó témák: #Győri önkormányzat | #olimpia | #parasport | #sport |