Sport napja

Csík Ferenc-díjban részesült Görbicz Anita

Fotó: MTI/Soós Lajos
MTI
2021.06.22. 14:38

Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter kedden átadta a Magyar Sport Napja alkalmából megítélt idei kitüntetéseket. Görbicz Anita a kiemelkedő sportteljesítményt nyújtó sportolók részére, valamint életmű elismerésére adományozható Csík Ferenc-díjban részesült.

Megnyitójában Kásler Miklós kiemelte: a sport a nemzeti identitás része lett Magyarországon, és olyan időszakokban, amikor a nemzet önkifejezésének különböző akadályai voltak, akkor a nemzet együvé tartozását a sportolók mutatták fel a magyar nemzetnek és a nagyvilágnak is.
“Gyerekkoromban hol Papp Laci szerettem volna lenni, hol Gerevich, hol Balczó András, és folytathatnám a sort. Ha visszatekint az ember a magyar sport történetére, nemcsak az eredmények imponálók, hanem rendkívül imponálók azok a személyiségek, akik a magyarságot képviselték. Amikor önöket köszöntöm a magyar sport napján, önök az elődeik nyomdokába léptek, és ahogy nekünk az önök elődei példaképeink voltak, úgy önök is példaképek a jelenlegi, következő generációnak, és az egymást követő generációknak” – mondta.

Kásler Miklós kiemelte, a versenysport pozícionál egy országot a nagyvilágban.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Görbicz Anita a kiemelkedő sportteljesítményt nyújtó sportolók részére, valamint életmű elismerésére adományozható Csík Ferenc-díjban részesült.

A kontinens első szabadtéri sportversenyét 1875. május 6-án Budapesten rendezte meg a Magyar Athletikai Club (MAC) – Magyarország legrégebbi egyesülete -, ennek emlékére a kormány határozata alapján 2000 óta ez a nap a Magyar Sport Napja. A magyar sportért aktívan tevékenykedő szakembereket és eredményes sportolókat minden évben hivatalos ünnepségen tüntetik ki, a díjak személyes átadása a járványhelyzet miatt csúszott másfél hónapot.

Kapcsolódó témák: #Görbicz Anita |