Bravúrra készülnek a kosaras lányok Lengyelországban

Győr+ Fotó: Nagy Gábor
2023.10.31. 08:59

Kedden 19 órakor Euroliga-mérkőzésen a lengyel KGHM BC Polkowice otthonában lép pályára a SERCO UNI Győr.

A legrangosabb európai kupasorozatban az A csoportban versenyzett a Polkowice, a Fenerbache, a Prága, a Valencia, a Bourges, a Bologna, a Szekszárd és az Olympiakosz ellen, végül 8 győzelemmel és 6 vereséggel a csoport ötödik helyén végzett. A lengyelek a Szekszárdot és az Olympiakoszt oda-vissza verték, illetve a Bourges, a Valencia, a Prága volt még az áldozatai között. Nagy meglepetésre a későbbi győztest, a török Fenerbachét simán, 27 ponttal győzte le hazai pályán.

Ami a keretüket illeti, Karol Kowalewski vezetőedző tovább dolgozhat az ex-szekszárdi Zala Friskoveccel, továbbá Weronika Gajdával, Stephanie Mavungával, Klaudia Gertchennel, Iliana Banaszakkal, Julia Piestrzynskával, Inga Stepiennel, Wiktoria Zasadával. Új érkező Dragana Sztankovics (ő kétszer is megfordult Sopronban), Nika Baric, Brianna Fraser (ő a Vasas színeiben játszott Magyarországon), Charli Collier és Zuzanna Kulinska, illetve a közelmúltban a Sopron Baskettől tavaly viharosan távozott Brittney Sykes is Polkowicében kötött ki.

A távozók listáján Erica Wheeler, Artemisz Szpanu (egykori játékosunk), Sasa Cado és Weronika Telenga neve szerepel.

A fiba.basketball Nika Baricot tartotta kulcsigazolásnak, a 31 éves szlovén kosaras a nyáron az orosz Nika Syktyvkartól tette át székhelyét Lengyelországba. Ugyanakkor legalább ekkora fogás Brittney Sykes megszerzése.

A nemzetközi szövetség a honlapján így írt a lengyelekről a szezon kezdetekor: „A Polkowice keretében nem volt akkora mozgás, a klubnál úgy döntöttek, inkább megtartják a legtöbb játékosukat, akik az előző szezonban jól teljesítettek a bajnokságban. A minőség és a tapasztalat tekintetében nagyrészt hasonló cseréket hajtottak végre. Nika Baric már a selejtezők során megmutatta, milyen erőssége tud lenni a csapatnak, és ugyanez vonatkozik a szerb Dragana Sztankovicsra is, aki már másodszor játszik a csapatnál. Brianna Fraser ebben a szezonban is óriási számokat hozhat, Charli Collier pedig újoncként robbanhat be.”

Ehhez legutóbb annyit tett hozzá: „Brittney Sykes szerződtetésével a Polkowice plusz előnyhöz, mélységhez és lendülethez jutott, és ha továbbra is úgy játszanak, mint az elmúlt néhány mérkőzésen, akkor a negyeddöntő sem kizárt. Különösen, mivel Steph Mavunga visszatérhet sérüléséből, ami ugyanolyan nagy jelentőséggel bír. De nem csak a játékmesterükről, Sykesről van szó, Brianna Fraser is remek munkát végez, Dragana Stankovic, Weronika Gajda és Zala Friskovec is kiemelkedően játszik, ami azt mutatja, ebben a csapatban van minőség.”

A FIBA aktuális erősorrendjében – melyet 3 forduló után frissített, azaz az előző kör még nincs benne – a Polkowice egy helyet javítva a 8., a győriek egy pozíciót rontva a 14. helyen állnak.

A két csapat eddig kétszer találkozott egymással, mindkétszer a lengyelek győztek. Az Európa-kupa 2007/2008-as kiírásában idegenben 71–54-re, Győrben 68–65-re kaptunk ki.

A győriek vezetőedzője, Cziczás László így nyilatkozott az esélyekről: – A Cegléd elleni bajnokin nagyon jó hozzáállással játszottunk. Ugyanezt kell átmentenünk keddre. Sok időnk nem maradt, nagyjából egy fél nap pihenőt kaptak a lányok, de aztán vasárnap délutántól csak a Polkowicére készülünk. Szeretnénk jó eredményt elérni a válogatott szünet előtti utolsó mérkőzésünkön.

Kapcsolódó témák: #kosárlabda | #női kosár | #SERCO UNI Győr |