Botrány a pekingi félmaratonon – kizárták az első négy helyezettet

Venesz Klaudia Illusztráció: depositphotos.com
2024.04.19. 18:17

Szinte azonnal a célszalag átszakítása után indítottak vizsgálatot a múlt heti Peking Félmaraton szervezői. Az eseményen félreérthetetlen módon kapott előnyt a kínai Ho Csie, aki új nemzeti rekord felállítását tűzte ki célul.

A futós rendezvényeken többször merül fel a csalás gyanúja. Alig egy éve egy ultrafutót zártak ki egy angol versenyről, mert időközben kiderült, hogy a táv egy részét nemes egyszerűséggel autóval tette meg. Habár a nagyobb sporteseményeken időmérő szőnyegeket és különböző ellenőrzőpontokat helyeznek el, évről évre akadnak próbálkozók, akik saját magukat és a mezőnyt is becsapva érnek célba, vagy ami még durvább – állnak dobogóra.

A pekingi célvonalon a társai előtt egy másodperccel áthaladó Ho Csie esetében a sportszerűtlen magatartás egészen másképp zajlott. Egy, az internetet bejárt videó szerint jól látszik, ahogy a mögötte haladó kenyai és etióp futók lassítanak, gyanút keltve ezzel a szervezőkben. A távot 1 óra 3 perc 44 másodperc alatt teljesítő sportoló iramfutóként használta az afrikaiakat, ezzel megsértve a verseny szabályait.

A vizsgálat lefolytatása után a kínai sportszövetség arra jutott, hogy utólag kizárja a sztársportolót a versenyből a három afrikaival együtt. Az érmektől és a további jutalmaktól is megfosztották őket.

A klasszikus félmaratoni táv, azaz a 21.1 kilométeres futás világrekordját 57 perc 31 másodperccel Jacob Kimplimo ugandai futó tartja, a nőknél az etióp Letesenbet Gidey-nek sikerült áttörni a leggyorsabban a célvonalon 1 óra 2 perc 52 másodperc alatt. Kimplimo esetében ez azt jelenti, hogy egy kilométert 2 perc 44 másodperc alatt tett meg.

A verseny hajrájáról készült videó itt megtekinthető:

Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #félmaraton | #futás | #sport |