Boldog születésnapot Győrszentiváni SE!

Fotó: Vig Norbert
KZS/HAK
2022.06.11. 19:38

Alapításának 100. évfordulóját ünnepli idén a Győrszentiváni Sport Egyesület. A centenárium kapcsán, nagyszabású ünnepi programra készültek a klub vezetői, ahol vendégeket, szurkolókat és mindenkit vendégül láttak, aki érdeklődik a labdarúgás iránt.

Glázer Péter, a Győrszentiváni Sport Egyesület elnökét a műsorvezetőként is meghívott Dj Dominique szólított mikrofon elé, aki köszöntőjében az alábbiakra tért ki a centenáriumi ünnepségen:

Megtiszteltetés, hogy a mi elnökségünk alatt töltötte be ezt a 100. évet a Győrszentiváni SE és úgy gondoltuk, hogy méltó módon kell megünnepelnünk ezt a centenáriumot. Jó látni, hogy itt vannak a legifjabb és a legidősebb labdarúgóink, a szurkolóink és sok-sok szentiváni. Nem volt könnyű megszervezni ezt az eseményt, de a település összefogott és most is köszönöm azt a sok-sok segítséget, amelyet kaptam. Külön szeretném kiemelni dr. Dézsi Csaba András és a győri önkormányzat szerepét, akik a mai rendezvényt anyagilag is támogatták. Illetve köszönöm dr. Sík Sándor képviselő úrnak is a mindenkori mellettünk állást, de köszönöm a Sportújságírók Szövetségének is, hogy segítették a 100 éves klubról szóló könyv megszületését. A helyi vállalkozók pedig igazán fantasztikusak voltak, hiszen segítségükkel több mint 7 millió forint gyűlt össze, hogy megtarthassuk ezt a mai eseményt. Nem kellett kérni senkitől, hanem büszkén adták. Mióta én szentivánon élek, nem tapasztaltam még ekkora összefogást és megmozdulást, ez pedig nagyon jó érzés. Biztos vagyok benne, hogy aki itt ma velünk ünnepel, örök élményeket szerez. ”

A könyv amelyről Glázer Péter elnök beszélt egy 350 oldalas kötet, amely bemutatja a Győrszentiváni SE immár 100 éves történetét, s nem csak a labdarúgás szerelmeseinek kötelező kiadvány, hanem minden lokálpatriótának is.

Dr. Sík Sándor Győrszentiván önkormányzati képviselője is az elismerés hangján szólt az egybegyűltekhez, hiszen egy vidéki csapat életében igencsak nagy szó, ha centenáriumot ünnepelhet:

„Az elmúlt 100 évben nagyon sok mindenen mentünk keresztül. Voltak viharos idők, bizonytalanságok, átéltünk világválságokat, világháborút, szabadságharcot, rendszerváltást, tulajdonszerkezet váltást, s ezek mind-mind érintették a Győrszentiváni SE életét is. Ám hála Istennek tönkre tenni, azt nem tudták. A működés bár sokszor vált nehézkessé, a sportszerető vállalkozások és az önkormányzat nem hagyta, hogy az enyészeté legyen az eddig elvégzett munka és sikerek. Sikerült nem csak életben tartani a klubot, hanem talán soha nem állt még ilyen biztos lábakon! Büszkék vagyunk arra, hogy a szentiváni fiatalok itt helyben is megtalálják a sportolási lehetőségeket. Örülök, hogy van perspektíva és van folytatás! Mindenkinek köszönöm én is a segítséget!  Hajrá Győrszentiván!” – zárta a képviselő, majd átadta a szót dr. Dézsi Csaba András polgármesternek, aki szintén szívén viseli az egyesület sorsát. Erről is tett egyébként említést Várkonyi Attila, azaz DJ Dominique, ahogy azt is elmondta: Győrben olyan pezsgő kulturális élet zajlik, mint talán az országban sehol máshol.

Győrszentiván mindig nagyon stabil település volt, s mióta Győrhöz tartozik, jelentősen gazdagította a várost. Nem pusztán arra gondolok, hogy itt van az Ipari Park, hanem az itt élő emberekre is, akik például kultúrában és sportban is sokat adnak a városnak, de lehetnek még hosszan sorolni. Jó győrinek és jó győrszentiváninak is lenni! Jó tudni azt, hogy élnek itt olyan emberek, akik a szűkebb közösségért is tesznek, ápolják a hagyományokat. Nem fizetségért, hanem azért, mert a lelkükből fakad. Glázer Péter is egy ilyen ember, elkötelezett támogatója a győrszentiváni intézményeknek. Neki köszönhető, hogy a sportklub megélhette a 100. évét, mert bizony voltak itt komoly bajok. Pontosan azért, mert sokat és erőn felül tett a városért, úgy határoztunk nemrég, hogy Glázer Péternek Pro Urbe díjat adunk, megköszönve eddigi fáradozásait.” – hangsúlyozta dr. Dézsi Csaba András polgármester, majd a nemrégiben, a közgyűlésen megszavazott Pro Urbe díjat át is adta a Győrszentiváni SE elnökének.

Nem ez volt az ünnepség során az egyetlen díjátadás, hanem – stílszerűen – egy helyi focista feleségét is méltatta dr. Sík Sándor önkormányzati képviselő. Nevezeten Király Ervinnét Ilust, aki nemrégiben jelentette meg Nyanyulok című kötetét. Az ebben található történetek sokak szívét megmelengették, sokakban felsejlettek a gyermekkor emlékei és egyáltalán: öröm volt olvasni a sorokat szinte minden korosztálynak.

„Ilust ezért a könyvért, az emlékeink ápolásáét, azért, hogy Győrszentivánt a határainkon túl is megismerték, tavaly a Falu Embere címmel ismertük el!” – mondta dr. Sík Sándor, majd a szép kitüntetést dr. Dézsi Csaba Andrással közösen adták át a szerzőnek.

Az ünnepség természetesen nem érhet véget a köszöntők elhangzásával, hiszen a szervezők számos színvonalas programmal készültek mindenkinek, akik szeretnék jól érezni magukat. A műsorvezetőként is ténykedő Dj. Dominique természetesen sehol sem jelenhet meg úgy, hogy a tőle megszokott színvonalas Fergeteg Partyt ne mutassa be, de élőben zenél majd a Hello Kids zenekar is.

S mivel mégis egy labdarúgó klubot ünneplünk a mai napon, így az esti, Budapesten sorra kerülő Magyaroszág-Németország válogatott focimeccset óriási kivetítőn tekinthetik meg a szurkolók. Mert meccset nézni, szurkolni a kedvenceknek igazán jól csak közösségben lehet!

Galéria: Vig Norbert

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt, Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #Győrszentiván | #labdarúgás | #pro urbe |