Szabadidősport ajánlásokkal

Bedobhatják-e a csalit a horgászok?

Fotó: Pixabay
Szabó Csilla
2020.03.30. 17:37

Elindult a szezon, a vírusjárvány miatt a kijárási korlátozások idején a hobbihorgászok a Magyar Országos Horgász Szövetség ajánlásának betartásával hódolhatnak szenvedélyüknek. Tiltás még nincs, de mindenkinek figyelnie kell az előírásokra, hogy megóvják egymás és önmaguk egészségét.

A Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke, Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsa elmondta, elindult a horgászszezon, a koronavírus-járvány alatt hozott kijárási korlátozás idején a Magyar Országos Horgász Szövetség ajánlást tett közzé, milyen előírások betartásával tudnak hódolni szenvedélyüknek a horgászok.

Az elnök mindennél fontosabbnak tartja az egészség megőrzését, így bár tiltás még nincs, de mindenkinek megfontolásra ajánlja, hogy ebben az időszakban felkeresi-e a tavakat, folyóvizeket.

A hozzájuk tartozó összesen 4270 hektárnyi folyóvízen, amelyből a szigetközi ágrendszer körülbelül 800 kilométer hosszú, van elég hely a horgászoknak, míg a kisebb tavakon fontos, hogy figyeljenek az egymástól öt méter távolság betartására.

A horgászat szabadidősportnak minősül, így a horgászengedéllyel rendelkezőknek szabad a horgászás, de a baráti társaságok helyett csak az egy háztartásban élők mehetnek egyszerre a vízpartra. Az országos és a megyei szövetség is honlapján és Facebook-oldalán teszi közzé a tudnivalókat, ettől a héttől minden regisztrált horgász a saját regisztrációs oldalán is elérheti azokat, de az ajánlásokat továbbítják a 92 horgászegyesületüknek is. Az elnök hozzátette, hogy a horgászok az éves tagdíjfizetést nem, de a napi, heti és éves jegyvásárlást online intézhetik.

„Több száz mázsa halat telepítettünk a megyei folyóvizekbe, és ilyenkor jó a kapás, hiszen a halak a tél után már kiéheztek. Bizonyos fajtákra még az ívási idő miatt tilalom van, de a tavasz kedvez a horgászoknak, ha a kapásszámot nézzük” – mondta Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsa, aki maga is szívesen horgászik, eredményes versenyző is a horgászversenyeken, de a mostani járvány idején ő maga nem hódol a szenvedélyének.

Úgy véli, a csali, etetőanyag és a felszerelések beszerzése kockázatnak minősül, hiszen ha fel kell keresni a horgászboltokat, ott a vásárlók ki vannak téve az esetleges fertőzéseknek. „Minden horgász maga dönthet arról, hogy a biztonsági intézkedéseket betartva, ezáltal önmagát és másokat védve bedobja-e a horgászcsalit a vízbe az eredményes kapás reményében”- hívta fel a figyelmet az ügyvezető elnök.

Kapcsolódó témák: #Helyi sport |