Balesete után jutott a csúcsra Farkas Attila

Pécskai István Magyar Tenisz Szövetség
2022.12.04. 13:30

Győri teniszezőre lehetünk büszkék! A GYAC-ot erősítő Farkas Attila egy hét leforgása alatt párosban és egyéniben is beverekedte magát a világ legjobb száz versenyzője közé a kerekesszékesek mezőnyében. Hogy mekkora bravúrt ér el a parasportoló, azt jól mutatja, hogy korábban csupán két hazai kerekesszékes játékosnak, Farkas Lászlónak és Prohászka Csabának sikerült a top 100-ba jutás a világranglistán.

Farkas Attila élete 13 évvel ezelőtt örökre megváltozott. Súlyos balesetet szenvedett, miután biciklizni indult a barátaival a Balaton körül. Semmi sem utalt rá, hogy a kirándulásuk rémálommá válik, míg viharba nem kerültek. A hirtelen érkező széllökés kidöntött egy mandulafát, amely pont Attilára zuhant. A harminc centiméter átmérőjű, rendkívül súlyos fatörzset csak a tűzoltók tudták leemelni Attila lábáról. Sajnos mire a szakemberek kiérkeztek, már késő volt: Attilának eltört a gerince és kerekesszékbe került. Sokan feladták volna a helyében, ő azonban miután kiengedték a kórházból, nem süllyedt depresszióba. Azóta is igyekszik teljes életet élni apaként és férjként, emellett dolgozik és sportol. Érdemes megemlíteni, hogy nemcsak a teniszben tehetséges, hanem az evezésben is sikeres.

Ami a teniszpályafutását illeti: az edzője elmondása alapján az elmúlt négy-öt évben óriási fejlődésen ment keresztül, ami az eredményeiben is megmutatkozik. Idén rendkívül kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott Attila, aminek köszönhetően sikerült neki az áttörés: sorra nyerte a mérkőzéseit, s szerepelt kiemelkedően a különböző versenyeken. Immáron a 99. helyen jegyzik világranglistán. A teniszező hihetetlenül motiváltan várja a 2023-as szezon kihívásait. A magyar válogatott vele harcolhatja ki a Világcsoport döntőjébe kerülést márciusban, Törökországban. A nyáron pedig megkezdődik a paralimpiai kvalifikáció: ha Attila sikerrel veszi az akadályokat, életében először vehetne részt az ötkarikás játékokon, amelyre 2024-ben, Párizsban kerül sor.

Attilával kapcsolatban elsősorban a kitartását emelem ki, és hogy a sérülése után egyáltalán nem roppant össze. Pedig az ő helyzetében sokan feladták volna, ő azonban szerencsére nem ezt tette. Óriási ereje van, amit a sportteljesítménye remekül megmutat. Emellett példás családi életet is él. Amit csinál, az követendő lehet mindenki számára. Ráadásul gerincsérültként komoly hátrányban van azokkal a parateniszezőkkel szemben, akiknek végtagamputációjuk volt, de az ütésekhez és a székük mozgatásához a csípőjüket továbbra is tudják használni. Attila ezekhez a tevékenységekhez csak a karjait tudja igénybe venni” – nyilatkozta lapunknak Berecz András, Farkas Attila edzője.

A teniszező teljesítményének értékét az is növeli, hogy semmilyen anyagi támogatást nem kap, csak saját magára számíthat. A tenisz pedig nagyon költséges sport, gondoljunk csak a pályabérlésre, az utazásokra, az edzői stábra, a felszerelésre vagy éppen a nevezési költségekre.

Attila teljes mértékben önerőből finanszírozza a költségeit. A saját pénzén utazik a versenyekre, és veszi meg a felszerelését. Szponzorokat találni nem egyszerű feladat, pedig Attila a teljesítményével rászolgál arra, hogy támogassák, s ezáltal még jobb eredményeket érjen el. Komoly céljai vannak a közeljövőben, amelyek közül kiemelkedik, hogy szeretne kijutni a paralimpiára. Mindent el is követ, hogy megvalósítsa az álmát” – tette hozzá Berecz András.

Kapcsolódó témák: #parasport | #tenisz |