Az orosz cselgáncsozók távol maradnak a világversenyektől

Illusztráció: Pixabay
MTI
2022.03.15. 12:40

Az orosz cselgáncsozók felfüggesztették részvételüket a nemzetközi szövetség (IJF) égisze alatt zajló tornákon - jelentette be az orosz sportági szövetség.

A moszkvai bejelentés szerint a döntést a jelenlegi külpolitikai helyzet indokolja, és a távolmaradást választották a fehérorosz dzsúdósok is.

A jelenlegi körülmények között a válogatott bejutása a legtöbb olyan országba, ahol nemzetközi versenyeket rendeznek, jelentősen megnehezült. Ráadásul az Orosz Cselgáncs Szövetségnek van oka félteni az orosz sportolók biztonságát” – közölte a szövetség.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság február végi felhívására, amely Oroszországnak az Ukrajna elleni és fehérorosz támogatást élvező háborúja miatt született, számos nemzetközi sportszövetség megtiltotta az orosz és fehérorosz sportolók indulását, míg az IJF – az európai cselgáncsszövetséggel együtt – úgy határozott, a két ország versenyzőinek engedélyezik, hogy semleges státuszban részt vegyenek a sportág nemzetközi viadalain.

Ugyanakkor az IJF lemondta az oroszországi és fehéroroszországi nemzetközi versenyeit, valamint felfüggesztette Vlagyimir Putyin orosz államfőt tiszteletbeli IJF-elnöki és a szervezet nagyköveti tisztéből.

Kapcsolódó témák: #cselgáncs | #háború | #Oroszország | #Ukrajna |