Az olimpiai érmek

Fotó: media.tokyo2020.org
Győr+
2021.07.24. 14:51

A szervezőbizottság még 2019-ben mutatta a japán fővárosban az olimpiai érmeket. Az első magyar érmet most Szilágyi Áron szerezte, ráadásul rögtön aranyat.

A nyertes dizájnt egy, az egész szigetországra kiterjedő verseny előzte meg. Egy kifejezetten erre a célra felállított bizottság feladata volt a legjobb ötlet kiválasztása, ami nem bizonyult könnyű feladatnak, hiszen több mint 400 pályázat érkezett be. – olvasható az olimpia.hu-n.

Az ötezer érmen díszelgő részletes tervezet a versenyzők és a szurkolók energiáját szimbolizálja, valamint a nap mint nap győzelemre törekvő sportolókat, továbbá a sokszínűséget és barátságot, mint olimpiai értékeket jelképezi.

Fotó: media.tokyo2020.org

A medálokkal egyetemben a díjak dobozát és szalagját is bemutatták, amelyek a japán kézművesség mélyen gyökerező hagyományai és az olimpiai értékek előtt tisztelegnek. Mindegyik díszdoboz az érem színére színezett kőrisfából készült, a szalag esetében pedig a japán ichimatsu moyo és kasane no irome motívumai keverednek modern köntösbe bújtatva, így jelképezvén Japánt és az ország egységét a sokszínűségben.

Arról már cikkeztek korábban is, hogy a tokiói ötkarikás játékokat átszövő fenntarthatóság mennyire kulcsszerepet játszott az érmek elkészítésénél.

Fotó: media.tokyo2020.org

Az elképzelés, miszerint újrahasznosított alapanyagból készülnek az érmek, nem új. Korábban már a 2016-os riói olimpián is kísérleteztek, ahol az ezüst- és bronzérmek 30%-át újrahasznosított fémből állították elő.

A tokiói projekt méretét tekintve azonban mindenképpen egyedülálló, hiszen ez volt az első alkalom, hogy egy ország állampolgárai aktívan részt vettek használt elektronikus eszközeik leadásában, amelyekből később a fémeket kinyerve és újra feldolgozva az érmeket készítették. – írta az érmekről 2019-ben az olimpia.hu.

Kapcsolódó témák: #Magyarock | #Tokió2020 |