Az iskolapéldák

Nagy Roland jegyzete Fotó: FC Liverpool Facebook
2023.08.27. 16:33

A világ legerősebb futball-bajnokságának klubjai nem igazolnak le akárkit. Elvétve létezik csak transzferbaki. Ne legyen kétségünk afelől, hogy Jürgen Kloppot sem csak a legutóbbi idényben varázsolta el Szoboszlai Dominik játéka.

A világ legerősebb futball-bajnokságának klubjai nem igazolnak le akárkit. Elvétve létezik csak transzferbaki, hiszen kész sztárok kerülnek a Premier League együttesek keretébe, vagy olyan ígéretes tehetségek, akiket évek óta figyelnek. Ne legyen kétségünk afelől, hogy Jürgen Kloppot sem csak a legutóbbi idényben varázsolta el Szoboszlai Dominik játéka, és nem véletlen, hogy foggal-körömmel harcolt azért, hogy a 22 éves fiú Liverpoolban folytassa pályafutását.

„A tehetség isteni áldás, de akarat és alázat nélkül mit sem ér” – éppen a vörösök legendájától, Steven Gerrardtól származik az az idézet, amit Szoboszlai Dominik nagyon fiatalon a karjára tetováltatott. Ez jellemzi legjobban a magyar futball évtizedek óta várt csillagának eddigi pályafutását, amelyre tökéletesen ráillik az „iskolapélda” jelző. Tanítani kellene, hogyan lehet lépésekkel előre tervezve, kockázatot is vállalva felépíteni egy istenáldotta tehetség karrierjét. Abból, hogy miként tűnjön el a süllyesztőben egy-egy sztárnak kikiáltott hazai fiatal, már sokat láttunk. Ez most más: ahol valaha Kenny Dalglish, Kevin Keegan, majd Gerrard volt a király, ott igazán nehéz feladat erre a polcra felkerülni, de ha valakinek esélye van rá, az pont Szoboszlai Dominik. A szurkolók nem csak a játéka miatt imádják már most, hanem azért is, mert neki a „You’ll never walk alone” nem csak egy régi sláger, ő érti, érzi és tiszteli a klubot, tudja viselni a mezt, tud dönteni, felelősséget vállalni, és alázatosnak maradni. Úgy, ahogyan a magyar válogatott kapitányaként ezeket megszokhattuk tőle.

Biztos vagyok benne, hogy hasonló utat jár be Kerkez Milos is, akinek pályafutása erősen kötődik Győrhöz. Bátor döntés volt tőle, hogy az AC Milan kispadja helyett elment a holland bajnokságba, mert játszani akart, és türelmesen kivárta az igazi nagy lehetőséget. Ma már ő is a Premier League-ben léphet pályára, 19 évesen a Bournemouth játékosa, és ha Dominik lépésről lépésre elvét követi, látjuk őt még sokkal nagyobb klubban is.

Kapcsolódó témák: #labdarúgás | #sport |