Az irániak nem énekelték a himnuszukat, súlyos vereséget szenvedtek Angliától

MTI Depositphotos.com
2022.11.21. 16:21

Az iráni televízió megszakította közvetítését az Anglia-Irán világbajnoki labdarúgó-mérkőzésről, mert az iráni játékosok nem énekelték országuk himnuszát. A meccsen az angolok arattak főlényes, 6-2-es győzelmet.

Iráni aktivisták szerint a játékosok ezzel a hazai kormányellenes tiltakozások mellett álltak ki.

Sok szurkoló fütyült az iráni himnusz alatt, illetve közülük számosan “Nők, Élet, Szabadság” feliratú iráni mezt viseltek az al-rajjani Halifa Stadion lelátóján.

Iránban szeptember 16. óta tart az országos tiltakozáshullám, amelyet Mahsza Amini 22 éves iráni kurd nő halála váltott ki. A nőt az erkölcsrendészet letartóztatta, mert állítólag megsértette az iszlám köztársaság szigorú öltözködési szabályait, majd az őrizetben meghalt. A hatóságok “zavargásokról” beszélnek, és Irán külföldi ellenségeit, illetve ügynökeiket teszik felelőssé. A norvégiai székhelyű Iran Human Rights (IHR) szombaton közzétett adatai szerint már legalább 378 ember vesztette életét a tiltakozásokban.

Ehszan Hadzsafi, az iráni válogatott csapatkapitánya vasárnap változásokat sürgetett és részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak.

A mérkőzés egyértelmű angol főlényt hozott, s a „három oroszlánosok” végül 6-2-es győzelmet arattak az iráni csapat felett a katari labdarúgó-világbajnokság B csoportjának hétfői nyitómérkőzésén.

Fotó: Depositphotos.com