Az idei év lehet a nagy áttörés a győri curlingben

Pécskai István Fotó: Prémium Média & Sport Management Zrt.
2024.01.21. 15:31

Győrben is egyre népszerűbb a curling. 2021 tavaszán alapította meg a Győri ETO Hockey Club elnöksége a sportági szakosztályt, amely kettőzött erővel dolgozik azon, hogy idehaza a legjobbak mezőnyében szerepelhessenek a zöld-fehérek. Egyébként nemcsak versenyzői szintén érdeklődnek sokan a sportág iránt, különböző cégek csapatépítő programjában is gyakran szerepel a curling.

Tavaly év végén Győr adott otthont az országos egyetemi curlingkupának. A Széchenyi István Egyetem mellett a városi középiskolák végzősei is csatlakozhattak a résztvevőkhöz. A torna hatalmas sikert aratott.

„Rendkívül pozitív visszhangja volt az eseménynek, amelyen a győriek mellett az Óbudai Egyetem és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem is képviseltette magát. A versenyt követően több intézmény jelezte, bánja, hogy kihagyta a viadalt. Folytatjuk a sportágépítő munkát, a sok mosolygós arc, illetve a színvonalas mérkőzések megerősítettek abban, hogy van igény országosan is a hallgatók körében erre a téli sportra. A tornán diadalmaskodó bercsényisek egyébként azóta is lelkesen járnak az edzésekre. Márciusban szeretnénk egy újabb kupát rendezni, amelyen a decemberi verseny sikerét követően még több egyetem csapata méretheti meg magát” – árulta el érdeklődésünkre Nagy Ákos, a Győri ETO HC ügyvezetője, a Magyar Curling Szövetség elnökségi tagja.

A Győri ETO HC-nek jelenleg öt igazolt versenyzője van, de idén ez a szám jó eséllyel a sokszorosára bővülhet.

Az a célunk, hogy bekerüljünk az egyetemi sportszövetség rendszerébe, s hivatalos Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Bajnokságot rendezhessünk. Szeretnénk emellett megháromszorozni a versenyzőink létszámát. Jelenleg még csak amatőr kupákon indulunk, de bízom benne, hogy 2024-ben már az országos bajnokságon is szerepelhetnek a győri curlingesek. A szakosztály teljesen beleillik a Győri ETO HC jeges portfóliójába. Faber Zsolt szakosztályvezető és Lendvai Zsolt is rendkívül lelkesen dolgozik azért, hogy a győri curling fejlődjön. A sportág népszerűségét jelzi, hogy gyakran keresnek meg minket különböző cégek, mert csapatépítő tréningként szeretnének curlingezni” – tette hozzá Nagy Ákos, aki szerint rendkívül élvezetes sportágról van szó. A terveik között szerepel a szakosztály folyamatos fejlesztése, illetve az utánpótlás- és szabadidős sportolók számára a curling mint jeges mozgásforma meghonosítása Győrben.

A curling 1924-ben, Chamonix-ben mutatkozott be a téli olimpiai játékokon. Ezt követően, hosszú szünet után, az 1998-as naganói ötkarikás viadalon rendezték meg újra – immáron a nők számára is. Azóta folyamatosan része a játékok műsorának.

A sportágat két csapat játssza. Mindkét fél nyolc-nyolc követ csúsztathat a jégpályán egy kijelölt kör alakú mezőbe. Az az együttes nyer, amelyiknek a kövei a játékrészek végén a legközelebb esnek a kijelölt kör középpontjához.

Kapcsolódó témák: #curling |