A Rába ETO SE szakosztályai

„Az ETO név a futsal világában is kötelez”

Fodor László Fotó: MekliZ Fotó
2024.03.10. 18:10

Igazi sikertörténet volt a 2010-es években a Rába ETO futsalcsapatának szereplése hazai és nemzetközi színtéren egyaránt. Az egyesület ebben az évtizedben nyolcszor nyert magyar bajnokságot, hétszer magyar kupát, a legnagyobb nemzetközi sikerét pedig azzal érte el, hogy bejutott a futsal Bajnokok Ligájának számító UEFA Futsal Cup négyes döntőjébe. A csapat 2018-ban megszűnt, a Rába ETO SE tavalyi újjáélesztésével a futsal ismét az ETO-család része lett. Pál László, a klub futsal-futball szakosztályának vezetője a csapat mellett dolgozva, edzőként érte meg a korábbi sikereket, most ismét azért tevékenykedik.

Mennyire népszerű ma Győrben a futsal?

A tavalyi megalakulás óta hét korosztályban indult meg a képzés, jelenleg mintegy száz gyerek jár fociedzésre. A klub koncepciója szerint már hatéves kortól próbáljuk megszólítani a kisiskolásokat. Tizenegy éves korig hagyományos fociedzést is tartunk, ekkor döntik el a gyerekek, hogy melyik szakágban folytatják. Természetesen több iskolával próbálunk partneri kapcsolatot kialakítani, ennek megfelelően a nyolc év alatti focistákat elsősorban a Nádorvárosi iskolából, a nagyobbakat a Fekete-iskolából toborozzuk, de reményeink szerint ez a kör hamarosan bővülni fog.

Az ETO SE megalakulásával mennyiben változott meg a sportág helyzete Győrben?

A klub felélesztése nagyon sok pozitívummal jár. Egyértelmű, hogy stabilabb lett a működésünk. Biztosított az edzéslehetőség minden korosztályunk számára, de különböző pályázatok, adminisztratív teendők során is sok segítséget kapunk. Arról nem beszélve, hogy az ETO név még mindig jól cseng, talán a gyerekek is szívesebben választanak egy nagy hagyományokkal bíró egyesületet. Azt is szerencsésnek tartom, hogy klubon belül könnyű az átjárás a szakosztályok között, akár több sportágban is kipróbálhatják magukat a fiatalok.

Mikor válhat ismét a magyar futsal fővárosává Győr?

Az utánpótlás versenyeztetése folyamatos, szép sikerekkel szerepelünk a különböző tornákon. Az U17-es korosztályban vannak már játékosaink, de kell még néhány év, hogy a mostani tehetségeink beérjenek. Nagyon szervezett és tudatos építkezés folyik a csapatnál és mivel az ETO név a futsal világában is kötelez, így a mi feladatunk nem lehet más, mint elindítani a klubot egy olyan úton, aminek eredményeként újabb bajnoki címeket, kupagyőzelmeket ünnepelhetünk Győrben.

Kapcsolódó témák: #futsal | #rába eto se |