Az ETO csapata is teret engedne a curlingnek

Győr+ | Illusztráció: Pixabay
2023.03.10. 16:28

Győr akár a curling vidéki fellegvára is lehetne. Egész Magyarországon egy curling pálya van, ami Budapest egyik városrészében, Kamaraerdőben található és az egész országból oda járnak az emberek, ha ezt a sportot szeretnék űzni.

A curling egy nagyon régi csapatjáték, amit négy fős csapatokban játszanak, 8 kővel egy jeges pályán. Az a csapat győzhet, amelyik a legtöbb követ a kör közepéhez a legközelebb tudja lökni. Ez eredetileg egy skót sport, bár a skótok és a hollandok vitatkoznak rajta, hogy honnan is ered pontosan, mi elfogadjuk, hogy valahonnan Skóciából származik.

“Elég speciális eszközigénye van és ha egy 20 kilós kő eltörik, akkor gyakorlatilag az egész készletet cserélni kell. Már korábban is volt próbálkozás arra, hogy beindítsuk Győrben is ezt a sportpályát, de egyenlőre nem jártunk sikerrel. Mivel ez egy jégsport, ezért bármilyen jégen lehet játszani, de azért mégis másabb pályán. Nagyon szeretnénk ha a jövőben Győr az egyik vidéki fellegvára lehetne ennek a sportnak” – mondta el Nagy Ákos, az ETO HC ügyvezetője.

Az ETO HC a Széchenyi István Egyetemmel összefogva próbálják népszerűsíteni a nem mindennapi sportot, hiszen Nagy Ákos szavaival élve: ez kicsit olyan, mint a darts és a bowling keveréke a jégen, de ettől függetlenül ez egy nagyszerű sport.

“Amíg nyitva van a jégpálya, addig az esti edzéseket biztosítja nekünk az ETO és lenne egy olyan utóélete, hogy mi sport szakembereket, rekreációs szakembereket, szabadidő szervező szakembereket képzünk és felmerült az is, hogy az új őszi szemeszterben lenne egy olyan elméleti képzés is, ahol hivatalos curling oktatói képzés megszerzését tudják megtenni a hallgatók. Fontos, hogy nálunk a Sporttudományi tanszéken a hallgatók minél trendibb sportokat ismerhessenek és nagyon örülünk, mert öt csapatot is ki tudtunk állítani az első alkalommal megrendezett kupán“ – mondta Kertész Tamás a Széchenyi István Egyetem Sporttudományi Tanszékének tanársegédje.

Az egész reggeli beszélgetést itt hallgathatják vissza:

Kapcsolódó témák: #curling | #ETO | #Győr+ Rádió | #sport |