Az Egyesült Államok is továbbjutott

MTI Pixabay
2022.11.29. 22:14

Az amerikai válogatott nagy csata végén 1-0-ra legyőzte Irán csapatát, így második helyen továbbjutott a legjobb 16 közé a katari labdarúgó-világbajnokság B csoportjából.

Sikerükkel az amerikaiak megelőzték az irániakat és a második helyen végeztek a kvartettben.

Ezzel az is eldőlt, hogy szombaton Hollandia az Egyesült Államokkal, míg vasárnap Szenegál Angliával találkozik a negyeddöntőbe kerülésért.

B csoport, 3. (utolsó) forduló:
Irán-Egyesült Államok 0-1 (0-1)
Doha (al-Tumama Stadion), 42 127 néző, v.: Mateu Lahoz (spanyol)
gólszerző: Pulisic (38.)
sárga lap: Hosszeini (77.), Hosszein Kanaanizadegan (84., a kispadon), Dzsalali (96.), illetve Adams (43.)

Irán: Alireza Bejranvand – Ramin Rezajan, Madzsid Hosszeini, Morteza Puraligandzsi, Milad Mohammadi (Ali Karimi, 45+2.) – Szaed Ezatolahi – Ahmad Nurollahi (Mehdi Torabi, 71.), Ehszan Hadzsafi (Abolfazl Dzsalali, 71.) – Ali Golizadeh (Karim Anszarifard, 77.), Sardar Azmun (Saman Goddosz, a szünetben), Mehdi Taremi

Egyesült Államok: Matt Turner – Sergino Dest (Shaquell Moore, 82.), Cameron Carter-Vickers, Tim Ream, Antonee Robinson – Tyler Adams – Weston McKennie (Kellyn Acosta, 65.), Yunus Musah – Tim Weah (Walker Zimmerman, 82.), Joshua Sargent (Haji Wright, 77.), Christian Pulisic (Brenden Aaronson, a szünetben)

I. félidő:
38. perc: McKennie ívelt remekül a jobb oldalon felfutó Dest elé, aki az alapvonaltól nem messze középre fejelte a labdát, a berobbanó Pulisic pedig a kapu torkából a hálóba lőtt (0-1).

A két ország közötti feszült politikai helyzet ellenére a játékosok a himnuszok után barátságosan pacsiztak egymással, és az első félidőben végig sportszerűen futballoztak.

A nyitó játékrészben szinte végig az amerikai gárda irányított, komoly labdabirtoklási fölényben játszott, ugyanakkor helyzetekig sokáig nem tudott eljutni az irániak rendkívül fegyelmezett és jól záró védekezése miatt. A félidő hajrájában aztán egy szép támadás végén megszerezték a vezetést az amerikaiak, így előnnyel mehettek pihenni.

A folytatásban Irán igyekezett bátrabban, nyíltabban futballozni, ám a második félidő első felében is az amerikaiak voltak meggyőzőbbek. Az idő múlásával Gregg Berhalter tanítványai fáradni látszottak, teljesen átengedték a területet riválisuknak, akik többször közel kerültek az egyenlítéshez, ám minden helyzetüket kihagyták, az utolsó pillanatokban pedig hiába reklamáltak büntetőt, így 1-0-ra kikaptak és búcsúztak a vb-től.