Az atléták célja: a felnőttválogatottban is legyen GYAC-os

Győr+
2022.07.04. 11:29

A GYAC atlétái szinte szünet nélkül váltottak a fedett pályás idényről a szabadtéri szezonra. Az évnek ebben az időszakában egymást érik a hazai és külföldi nemzetközi versenyek, a különböző bajnokságok és válogatók. A győri klub sportolói kiemelkedő eredményekkel is büszkélkedhetnek, bár a GYAC-nak egyelőre csak utánpótlás szinten vannak válogatott atlétái.

Mielőtt elkezdtük a szabadtéri versenyeket, minden csoportunkból edzőtáborokba vonultak azok az atléták, akikről úgy gondoltuk, hogy a nagy nemzetközi versenyek kvalifikációs szintjéhez közel állnak. Boczonádi Bora és Kapuy Júlia távolugrásban, a sprinterek közül Alexovics Dániel, Vecsey László, Zemen Zalán, valamint Varga Milán is lehetőséget kapott a felkészülésnek erre a formájára, de a középtávfutók, Pintér-Horváth Mátyás, Jó Alíz, Simon Péter, valamint két dobóatlétánk, Horváth Márk és Losonczi Blanka is edzőtáborozhatott” – mondta Kiss Dániel, a GYAC atlétáinak szakosztályvezetője.

A közelgő világversenyeken várhatóan több győri fiatal is bizonyíthat a korosztályos válogatottakban. Közülük Farkas Roland tanítványa, Alexovics Dániel 200 méteres síkfutásban és a „svédváltó” tagjaként ott lesz az U18-as Európa-bajnokságon Jeruzsálemben július elején, többen pedig más válogatott viadalokon szerepelnek a magyar csapatban.

A versenyszezon a csapatbajnoksággal kezdődött, az Olimpiai Sportparkban a GYAC rendezte az egyik elődöntőt, ahol már önálló csapattal indultunk, korábban a veszprémiekkel együtt alkottunk egy gárdát. A hazai versenyen ötödikek lettünk, így bejutottunk a fináléba. A pontszerzők között volt a gyalogló Torma Anett, a dobóink, Horváth Márk és Losonczi Blanka, valamint a 4×400 méteres fiú váltónk is. Szintén májusban rendeztük Győrben az országos diákolimpia döntőjét, több mint ezer általános és középiskolás részvételével. Az egyhetes viadalon sikeresen szerepeltünk, és rendezőként is helytálltunk, naponta 80-100 versenybíró és önkéntes dolgozott velünk. Szeptemberben vár még ránk egy felnőtt Szuperliga-döntő, és két korosztályos országos bajnokság megrendezése” – mondta Kiss Dániel, aki arról is beszélt, hogy az U14-es, U16-os csoport rendkívül erős a GYAC-nál, így remélik, hogy közülük többen is eljutnak a felnőttválogatottságig. Ez a korosztály az OB első fordulójában 37, a második fordulóban 40 érmet szerzett. A GYAC minden szakosztálya kiemelt figyelmet fordít a parasportra, így vannak ezzel az atléták is.

Szomszád Máté a paralimpiára szeretne kijutni, így keményen, napi két edzéssel készül. Nála megtörtént a sérültségi kategóriába sorolás, így indulhat nemzetközi versenyeken, és gyűjtheti a kvalifikációhoz szükséges világranglista-pontokat. Diszkoszvetésben, súlylökésben és gerelyhajításban” – tette hozzá Kiss Dániel.

Kapcsolódó témák: #atlétika | #GYAC |